Ένας φτωχός αρρώστησε κ υποσχέθηκε στους θεούς να προσφέρει εκατό βόδια ώς θυσία άν γίνει καλά. Οι θεοί για να τον δοκιμάσουν τον έκαναν γρήγορα καλά. Ο άνθρωπος, πού να βρεί εκατό βόδια, ούτε ένα βόδι δέν είχε, έφτιαξε εκατό μικροσκοπικά βοδάκια απο ζυμάρι κ τα πρόσφερε στη φωτιά ώς ολοκαυτώματα. Κ είπε: “ώ θεοί, το τάμα μου σας το έδωσα!”.

Οι θεοί αυτό το εξέλαβαν ώς ύβριν, κ του την ανταπέδωσαν ώς εξής: εμφανίσθηκαν στο όνειρό του κ του είπαν: στην ακρογιαλιά, στο τάδε σημείο, θα βρείς χίλιες αττικές δραχμές. Ο άνθρωπος ξύπνησε κ πήγε με χαρά σε εκείνο το μέρος στην ακρογιαλιά, δραχμές δέν βρήκε, αλλα εκεί πειρατές τον βρήκανε κ τον πήραν να τον πουλήσουν δούλο. Εκείνος τους είπε: αφήστε με ελεύθερο, κ θα σας δώσω εκατό τάλαντα χρυσού (ένα τάλαντο ήταν την εποχή εκείνη το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός ανθρώπου, ενώ μία αττική δραχμή ήταν ένα μέσο μεροκάματο).grecobooks-6

Οι ληστές (πειρατές) δέν τον πίστεψαν, τον πούλησαν δούλο για χίλιες αττικές δραχμές. Κ έτσι οι θεοί βγήκαν αληθινοί κ όχι ψεύτες που είπαν “εκεί θα βρείς χίλιες αττικές δραχμές” – όσο αλήθεια είπε κ ο ίδιος «σας έδωσα το τάμα τα εκατό βόδια».

Άνδρας αγύρτης | Αισώπου Μύθοι. NEWSFEED. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Originally posted 2019-02-13 17:00:05.