Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προλειαίνει το έδαφος με ένα άρθρο του στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του γερμανικού ομίλου Funke. Ο κύριος Τσαβούσογλου προτείνει τρόπους για να τερματιστεί η κρίση στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, επισημαίνοντας με νόημα πως καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα λειτουργήσουν ευνοϊκά σε μία εποχή που “βρίθει προκλήσεων”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Τσαβούσογλου τονίζει πως καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα στην ασφάλεια και το εμπόριο, επισημαίνοντας με νόημα το ρόλο της Τουρκίας στο φρενάρισμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, καθώς πως στη Γερμανία ζουν περισσότερα από 3 εκατ. Τούρκοι, κάτι που λαμβάνουν πάντα υπόψιν τους τα γερμανικά κόμματα ως προς την εκλογική επιρροή.

Με την εκταμίευση 3 ακόμη δισ. προς την Τουρκία να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ως προς τον έλεγχο ευρύτερα και με τα ενεργειακά να καθορίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, θεωρείται βέβαιο, πως η Γερμανία δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη την πρόθεση των Τούρκων.