Οι δέκα πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκινούν σήμερα, μετά τη λήξη της απεργίας των συμβολαιογράφων. Στην έτοιμη από καιρό ηλεκτρονική πλατφόρμα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είχαν εγγραφεί ήδη καταβάλλοντας το παράβολο συμμετοχής.

Με απόφαση των τραπεζών, προς το παρόν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται για ακίνητα εμπορικής και αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο, θα αρχίσει ο πλειστηριασμός ακινήτων μικρότερης αξίας. Οι τράπεζες βάζουν πρώτα στη λίστα ακίνητα τόσο οικιστικά όσο και επαγγελματικούς χώρους. Το αφήγημα είναι πως αυτά ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ξένοι, κυβέρνηση και τράπεζες ισχυρίζονται πως οι πλειστηριασμοί είναι μέσο πίεσης προς τους υπόλοιπους οφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Θεωρούν πως οι οφειλέτες στην μεγάλη τους πλειοψηφία προσποιούνται πως δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου που θα καταργούσε η κυβέρνηση του κυρίου Αλέξη Τσίπρα. Ο Υπουργός Οικονομικών λέει πως κλείνει η αξιολόγηση. Αλλά οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που δεν έχει επιτύχει καμία ουσιαστική προεκλογική της δέσμευση. Πολλοί που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα χάσουν τα ακίνητά τους έναντι πινακίου φακής, έχουν αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία και βρίσκονται σε απόγνωση. Οι τράπεζες αναμένεται να πωλήσουν σε ξένα funds δάνειά τους προς Έλληνες πολίτες που δεν καλύπτονται από ενέχυρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τύχη των δανειοληπτών. Όσοι δανείστηκαν σημειώνουν πως έχουν αποδώσει στο πολλαπλάσιο τα αρχικά ποσά και τα δάνεια θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε εκείνους κι όχι σε ξένα funds…

Κατά μέσο όρο οι τράπεζες λέγεται πως θα πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια στο 20% της πραγματικής τους αξίας λόγω της υψηλής τους επισφάλειας, αλλά αυτό το ύψος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και το αίσθημα εμπαιγμού των πολιτών για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα, του οικονομικού επιτελείου και αυτής της κυβέρνησης, είναι διάχυτα και αυξανόμενα.