“Διαδηλώστε αδέλφια μου, Έλληνες Μακεδόνες, σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας το αληθέστατο μήνυμα: Ότι δηλαδή η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία”!

Πύρινος ο λόγος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου σήμερα στην Πάνδημη και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου για την Ελλάδα και την Μακεδονία με πλήθος πιστών να κατακλύζουν τον αρχαίο ναό και τους γύρω δρόμους. Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, έλαβαν μέρος και Μητροπολίτες από την Βόρεια Ελλάδα: Βρυούλων Παντελεήμων, Βεροίας Παντελεήμων, Ζιχνών Ιερόθεος, Ιερισού Θεόκλητος, Καβάλας Στέφανος, Κίτρους Γεώργιος Κοζάνης Παύλος, Μιλήτου Απόστολος, Ξάνθης Παντελεήμων, Σερρών Θεολόγος,  Μαρωνείας Παντελήμων.

“Ρωτάμε λοιπόν την ηγεσία αλλά, και το λαό των Σκοπίων: γνωρίζετε ότι το μακεδονικόν έθνος κατά τον Ηρόδοτο ήταν το αρχαιότερο όνομα του δωρικού φύλου του ελληνικού έθνους μεταξύ Ολύμπου και Όσσας; Γνωρίζετε ότι μακεδνόν έθνος ήταν οι Δωριείς στην Πελοπόνησσο; Δεν το γνωρίζετε; Αλλά πως να το γνωρίζετε… αφού τότε ήσασταν ανύπαρκτοι ιστορικά και εθνολογικά”!

Και κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων: “Λέμε ένα ξεκάθαρο ‘Όχι’ στην χώρα των Σκοπίων, αλλά κυρίως ένα ‘Όχι” στην κυβερνητική ηγεσία των Σκοπίων, διότι δεν έχουμε τίποτε εναντίον του λαού της χώρας αυτής. Το Όχι των Ελλήνων είναι μία διαγραφή της ηγεσίας των Σκοπίων, που απεδείχθησαν τόσον αγνώμονες έναντι της Ελλάδος, για την τόση μεγάλη υπηρεσία που τους προσέφερε σε χρήματα, σε επιχειρήσεις, σε τράπεζες, σε τουρισμό, σε λιμενικές εξυπηρετήσεις και σε εισαγωγή τεχνολογίας”.

Εκ μέρους των καλεσμένων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών μίλησε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων: “Ήρθαμε να ενώσουμε μαζί σας την θέση μας και τη φωνή μας προς τον Παντοκράτορα Κύριο και προς τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, για να προστατεύσουν για μία ακόμη φορά τη Μακεδονία μας στην κρίσιμη αυτή στιγμή που διακυβεύεταιτο όνομα της και η ταυτότητά της”.

Στην ακολουθία, έλαβαν μέρος Κρητικοί με την μεγάλη ελληνική σημαία που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στις 14:00 στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους οποίους και απευθύνθηκε με ευγνομωσύνη και θαυμασμό ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Η Ιερά Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος.

Originally posted 2018-01-21 11:48:25.