Η καθυστερημένη ενημέρωση και η χρονοτριβή, που επέδειξε η κινεζική ηγεσία, όσον αφορά στην άμεση ενημέρωση, περί κορωνοϊού και στην αναχαίτιση διασποράς της νόσου, δημιούργησαν από τους πρώτους μήνες του 2020, πολλές «αντιδράσεις».

Πέρασε ένας χρόνος, αλλά οι επικρίσεις για τη συμπεριφορά της Κίνας συνεχίζονται, ενώ τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης παραμένουν πολλά.

Ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία, για να δοθεί στη δημοσιότητα, η έκθεση με τα τελικά συμπεράσματα, από έρευνα κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γιουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, έγγραφο που διέρρευσε φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα .

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αγγλικός Guardian, το συγκεκριμένο έγγραφο-καταπέλτης προέρχεται από τον ΠΟΥ και αναφέρει ότι το Πεκίνο δεν έδωσε την ανάλογη βαρύτητα, στην υπόθεση, ώστε να εντοπίσει την αιτία γέννησης της νόσου.

Σε αυτή την έκθεση, δύο σελίδων, για την προέλευση του κορωνοϊού, επισημαίνεται ότι δεν διενεργήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες στην Γιουχάν.

Λίγους μήνες νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα θέλησε να ρίξει αλλού το «μπαλάκι» επισημαίνοντας ότι ο ιός μπορεί να ξεκίνησε ακόμη και από τον Ινδία.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν, ομολογίες γιατρών στην Κίνα, που κατά διαστήματα κάνουν λόγο για την πίεση που τους ασκήθηκε, ώστε να μην αποκαλύψουν στοιχεία γύρω από τον ιό.