Ένταλμα σύλληψης του κυρίου Γκράχαμ Φούλερ, πρώην Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών της αμερικανικής CIA, εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη σήμερα 1η Δεκεμβρίου: κατηγορείται πως ενέχεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του περυσινού Ιουλίου, σε συνεργασία με τον Ιμάμη κύριο Φετουλάχ Γκιουλέν, με απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου κυρίου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δολοφονίες και τραυματισμούς χιλιάδες Τουρκων πολιτών.

Ο καταζητούμενος πιστεύεται πως έχει φύγει από την Τουρκία. Στις κατηγορίες, πέρα από απόπειρα διασάλευσης του πολιτεύματος, ο κύριος Γκράχαμ Φούλερ αντιμετωπίζει την κατηγορία πως συνεργάστηκε με τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Χένρυ Μπάρκεϋ, για τον οποίο επίσης εξεδώθει ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία. Ο Μπάρκευ κατηγορείται πως οργάνωσε και συντόνισε την απόπειρα πραξικοπήματος σε συνάντηση στη νήσο Μπουγιούκαντα της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ 15 και 16 Ιουλίου 2016.

Οι διώξεις έρχονται μετά από δημόσιες αποκαλύψεις του κυρίου Αλεξάντερ Ντούγκιν πως οι ρωσσικές αρχές διαθέτουν “ακλόνητα τεκμήρια πως οι πράκτορες της CIA οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος”. Ενδιαφέρον είναι επίσης πως ο κατηγορούμενος κύριος Φούλερ συνέταξε επιστολή το 2006 με την οποία αιτείτο να δοθεί πράσινη κάρτα στον κύριο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον Ιμάμη που ζητεί η Τουρκία να παραδοθεί στις αρχές της για να δικαστεί ως συνομώτης. Πριν πολύ λίγο καιρό μάλιστα αναφέρθηκε πως η Τουρκία συνεργάστηκε με τον κύριο Μάικλ Φλυν, πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου, για να απαχθεί και να οδηγηθεί στην τουρκική δικαιοσύνη ο μεγιστάνας κύριος Γκιουλέν.

Η έκδοση του εντάλματος για τον πρώην υψηλόβαθμο της CIA κύριο Φούλερ, έρχεται σε μια απολύτως κρίσιμη στιγμή, που στις ΗΠΑ διεξάγεται δίκη με κατηγορούμενο έναν Τουρκο-Ιρανό, κομβικό οικονομικό παράγοντα της Τουρκίας και φερόμενος ως συνδεόμενο με τον Πρόεδρό της κύριο Ερντογάν.