Ο έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών

Οι Έλληνες παραπλανούνται για να σκεφτούν ότι θα ήταν συμφέρουσα η ιδιωτική πρωτοβουλία πάνω στην φαρμακοποιία. Θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Η ιδέα ότι ένα κυβερνητικό μονοπώλιο ασφάλισης φαρμάκων θα κοστίσει λιγότερο και θα προσφέρει τα ίδια οφέλη με το σημερινό σύστημα είναι πραγματικά αμφίβολη.

Περί τα 2.5 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι. Δεν υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε αξιολόγηση. Σύμφωνα με την επιτροπή για την αναθεώρηση των τιμών φαρμάκων, οι πωλήσεις πατενταρισμένων φαρμάκων από τους κατασκευαστές ήταν 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2017. Οι πωλήσεις πατενταρισμένων φαρμάκων ανήλθαν σε λιγότερο από το ένα τοις εκατό του ΑΕΠ τα τελευταία 12 χρόνια. H Ελλάδα έχει ήδη καθολική κάλυψη ασφάλισης φαρμάκων για καταστροφικές δαπάνες και σχεδόν καθολική ασφαλιστική κάλυψη για τα συνηθισμένα έξοδα ιατρικής συνταγής.

Στον αντίποδα, η υπερέκπτωση δαπανών για την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι µόνο 130%, ενώ σε άλλες χώρες αρχίζει από το 200% και φθάνει µέχρι το 400%. Συγχρόνως, ουδεµία ουσιαστική φορολογική διαφοροποίηση των εσόδων από την έρευνα και ανάπτυξη υπάρχει, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπου τα έσοδα αυτά φορολογούνται µε χαµηλούς συντελεστές.

Πως θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι κρυφές δαπάνες των φαρμακευτικών-παράδειγμα προς μίμηση

Οι αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρίες, υποχρεώνονται βάση του νόμου Physician Payments Sunshine, να δημοσιεύουν τα στοιχεία τους ώστε να είναι προσβάσιμα στον καθένα. Ο νόμος αυτός ενισχύει την διαφάνεια, υποχρεώνει τη δημοσιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η δημοσιογραφική-ερευνητική ομάδα Dollars for Docs της ιστοσελίδας Propublica, αναφέρει ότι τα στοιχεία των  βάσεων δεδομένων των χρηματοδοτήσεων των γιατρών είναι προσβάσιμα στον καθένα. Ο κάθε πολίτης διαπιστώνει το χρηματικό ποσό που έχει εισπράξει κάθε γιατρός στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία για οποιαδήποτε ιατρική δραστηριότητα. Επιπλέον ο καθένας μπορεί να πληρωθεί για τις συνεργασίες των εταιριών, ποια εταιρεία πληρώνει τα μικρότερα και περισσότερα ποσά για φαρμακευτικά είδη, καθώς και πόσα φάρμακα κάθε γιατρός συνυπογραφεί.

Στην Ελλάδα, η ανεπάρκεια του άρθρου 66 του νόμου 4136/2014 κρίνεται ανησυχητική και πολλές φορές ελλιπής ως προς την άμεση ενημέρωση της.  Θα πρέπει να καταγράφεται εβδομαδιαίως  κάθε φαρμακευτική επιχείρηση και να δημοσιοποιεί ονομαστικά στην ιστοσελίδα της και στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, κάθε ιατρική δραστηριότητα που παίρνει χώρα, και κάθε παροχή που χορηγεί προς τρίτους επαγγελματίες υγείας και επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να ενημερώνονται άμεσα και εμπλεκόμενοι φορείς όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

 

 

error:
Αρέσει σε %d bloggers: