Έναν πρόεδρο για Αλβανία και Κόσοβο προτείνει ο Ράμα

Την άποψή του στο πλαίσιο της επετειακής συνεδρίασης της Βουλής του Κοσόβου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κύριος Έντι Ράμα. Με την συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Κοσόβου να είναι Αλβανοί, με σημαντική σερβική μειονότητα στο βόρειο τμήμα της χώρας, το Κόσοβο αποτελεί αυτόνομη επαρχία της Σερβίας, έχοντας κηρύξει την ανεξαρτησία του, η οποία έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες του ΟΗΕ, όχι όμως από την Ελλάδα και άλλα τέσσερα μέλη της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε πως Πρίστινα και Τίρανα εργάζονται συστηματικά προς ολοκλήρωση οικονομικής ένωσης και κάλλιστα στο μέλλον εκτός από κοινή διπλωματική εκπροσώπηση θα μπορούσαν να έχουν κοινή διοίκηση και τον ίδιο Πρόεδρο, αφού όπως ανέφερε οι δύο χώρες διέπονται από κοινό εθνικό φρόνημα και αποτελούν μέρος του ίδιου ιστορικού αφηγήματος. Για τις σχέσεις με τη Σερβία ανέφερε πως πρέπει να χαρακτηρίζονται από καλή γειτονία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και συνεργασίας.

Οι δηλώσεις του κυρίου Ράμα αναμένεται να πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις, αφού το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αμφισβητούμενη περιοχή εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας. Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι πάντα ορατός. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σέρβου Πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες ο οποίος είχε καλέσει την ΕΕ να πάρει θέση αναφορικά με παρόμοιες δηλώσεις του κυρίου Ράμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά “Αν εγώ είχα πει ότι όλοι οι Σέρβοι πρέπει να ζουν σε ένα ενωμένο έθνος θα με κρεμούσαν από στύλο στις Βρυξέλλες”.

Originally posted 2018-02-19 20:19:13.

error:
Αρέσει σε %d bloggers: