Οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς στην όλη διαδικασία είοναι ο OAEE, το επαγγελματικό επιμελητήριο όπου ανήκει η εκάστοτε επιχείρηση και η εφορία. Πριν πάτε οπουδήποτε θα πρέπει να έχετε βρει τους ΚΑΔ (Κωδικοι Αριθμησης Δραστηριοτητας) που αντιστοιχούν στο αντικείμενο που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε. Θα πρέπει να ορίσετε μια κύρια δραστηριότητα και αν θελετε, άλλες δευτερεύουσες. Το ειδικό μηχανογραφικό έγγραφο Μ1 και Μ2 θα σας το δώσει ο λογιστής σας εις διπλούν (ένα για τον ΟΑΕΕ και ένα για την εφορία) με συμπληρωμένους τους ΚΑΔ της επιλογής σας.

Εγγραφή στο Επιμελητήριο
Για την έναρξη επαγγέλματος απαιτείται, καταρχάς, βεβαίωση εγγραφής από το Επιμελητήριο που ανήκει ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση που γίνεται εγγραφή για πρώτη φορά, το επαγγελματικό επιμελητήριο χορηγεί βεβαίωση προεγγραφής, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και την συμπλήρωση μιας αίτησης που είναι εκεί διαθέσιμη. Η βεβαίωση κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο στην εφορία για την έναρξη επαγγέλματος. Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία της έναρξης, καταθέτει το αντίστοιχο αποδεικτικό στο επιμελητήριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής του σε αυτό.

Φτιαχνουμε την σφραγιδα με τα στοιχεια μας (επωνυμια, κύριο αντικείμενο, διευθυνση, ΑΦΜ, ΔΟΥ, τηλεφωνο )

Προσωρινή εγγραφή σε ασφαλιστικό ταμείο
Για την έναρξη επαγγέλματος απαιτείται, επιπλέον, βεβαίωση εγγραφής από ασφαλιστικό φορέα.

Δικαιολογητικά εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε.

 • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ταυτότητας μαζί με την ταυτότητα.
 • Μια φωτοτυπία των πρώτων ενσήμων του πρώτου ασφαλιστικού φορέα και το πρωτότυπο (για ασφ/νους μετά την 01/01/1993)
 • Βεβαίωση απογραφής από το ΙΚΑ (για ασφ/νους μετά την 01/01/1993)
 • Δικαιολογητικα για την εδρα της επιχειρησης
 • Για την εδρα της επιχείρησης υπαρχουν οι εξής επιλογές στις οποιες καθε φορα χρειαζεται το αντιστοιχο δικαιολογητικο:
  1) Ενοικιαζομενο χωρο – Μισθωτηριο το οποιο εχει πριν υποβαλει ο ιδιοκτητης του στην εφορια, μαθαινουμε την δραστηριοτητα του προηγουμενου ενοικιαση και το ΑΦΜ και τα σημειωνουμε στο μισθωτηριο.
  2) Εναρξη στον δικο μας χωρο – Χρειαζομαστε το Ε9 ή το μισθωτηριο του σπιτιου
  3) Παραχωρηση χωρου – Για το ΤΕΒΕ θελει αντιγραφο του Ε9 και υπευθυνη δηλωση οπου δηλωνεται οτι ο ιδιοκτητης μας παραχωρει το χωρο σαν εδρα της επιχειρησης μας. Για την εφορια χρειαζονται επισης τα προηγουμενα + αντιγραφο Ε1 του ιδιοκτητη. Η υπευθυνη δηλωση πρεπει να εχει το γνησιο της υπογραφης του ιδιοκτητη κατι που γινεται στα ΚΕΠ ή στην αστυνομια.
 • ΑΦΜ
 • ΑΜΚΑ
 • Δικαίωμα εγγραφής (111,10 ευρώ)
 • Εξουσιοδότηση επικυρωμένη από αστυνομία, σε περίπτωση που η εγγραφή γίνει από άλλο πρόσωπο, στην οποία να αναφέρεται ότι παρέχεται η δυνατότητα για συμπλήρωση και υπογραφή υπεύθ. δηλώσεων που απαιτούνται για την εγγραφή του στον Ο.Α.Ε.Ε. και την ταυτότητα του. Υπεύθυνη δήλωση με ανάλογο κείμενο, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, όταν δεν αναφέρεται στην εξουσιοδότηση, ότι μπορεί ο εξουσιοδοτούμενος να υπογράψει Υπευθυνη Δήλωση, που αφορά την εγγραφή.

Στην συνέχεια χορηγείται βεβαίωση προσωρινής εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. Ο ασφαλισμένος καταθέτει αυτή τη βεβαίωση στην εφορία για να κάνει έναρξη επαγγέλματος.

Έναρξη επαγγέλματος στην εφορία
Ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στην εφορία οπού ανήκει η έδρα της επιχείρησης του, στο τμήμα μητρώου, και καταθέτει τα παρακάτω:

 • Τη βεβαίωση εγγραφής στο επιμελητήριο.
 • Τη βεβαίωση εγγραφής από τον Ο.Α.Ε.Ε.
 • Τα συμπληρωμένα έντυπα Μ1 και Μ2
 • Φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του.
 • Το μισθωτήριο συμβόλαιο της έδρας ή αν πρόκειται για παραχώρηση, υπευθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι παραχωρεί το χώρο για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα και τα έντυπα Ε1 και Ε9.

Ολοκλήρωση εγγραφής στο ασφαλιστικό ταμείο
Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιστρέφει στον Ο.Α.Ε.Ε., όπου καταθέτει το αποδεικτικό έναρξης επαγγέλματος. Έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής στο ταμείο και παραλαμβάνει.