Δυναμικά ξεκίνησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ κατά την έναρξη της προγραμματισμένης περιοδείας του στην Ασία με πρώτο σταθμό την Ιαπωνία. Παραχωρώντας την πρώτη του συνέντευξη λίγη ώρα μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους στην αεροπορική βάση της Γιοκότα, αίσθηση προκάλεσαν οι πρώτες του φράσεις με έμμεσες αλλά και σαφείς αναφορές στον Κιμ Γιογκ Ουν.

“Κανένας δικτάτορας, κανένα καθεστώς δεν πρέπει να υποτιμήσει την αμερικανική αποφασιστικότητα”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Απευθυνόμενος στους άντρες και στις γυναίκες του Αμερικανικού Στρατού σημείωσε πως “Είστε η μεγαλύτερη απειλή για τους τυράννους και τους δικτάτορες που επιδιώκουν να θρηνήσουμε κι άλλους αθώους”. Δεν παρέλειψε, ολοκληρώνοντας το αυστηρό του μήνυμα, να σημειώσει πως ποτέ δεν είναι αργά τα αυστηρά καθεστώτα να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς την ευημερία και την ειρήνη, αφήνοντας ελάχιστο αλλά ζωτικής σημασίας χώρο στις εντεινόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Πάντως ο Πρόεδρος Τράμπ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στην Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υιοθετεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, με σημαντικές αλλαγές στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις και στην επικοινωνία συγκριτικά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι επαφές που θα πραγματοποιήσει κρίνονται από το Λευκό Οίκο ως εξαιρετικής σημασίας. Το δωδεκαήμερο ταξίδι στην Ασία θα περιλαμβάνει πέντε σταθμούς (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες)ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση για τα πυρηνικά προγράμματα και τις πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει έμφαση στην ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στη Βόρεια Κορέα, με το βλέμμα του στραμμένο προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύοντας σε από κοινού πίεση προς τη Βόρεια Κορέα. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η συνάντηση του Ν.Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπινγκ.

Τελικό προορισμό του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν οι εκδηλώσεις της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού και της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας.