Την ίδια ώρα που αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως φαίνεται από σφυγμομετρήσεις και εκλογικά αποτελέσματα, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η ιδέα της δημιουργίας των Ηνωμένων Κρατών της Ευρώπης, κυρίως στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Στη δημοσκόπηση που διήρκεσε από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου και συμμετείχαν 8.138 Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας YouGov, το 30% των Γερμανών και το 28% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της δημιουργίας των Ηνωμένων Κρατών της Ευρώπης. Αυτή ήταν μάλιστα και πρόταση του πρώην Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κυρίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Όπως εισηγήθηκε μεταξύ άλλων, πρόταση του SPD είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντάγματος έως το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως για ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων και των πολιτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν περνάει απαραίτητα μέσα από προτάσεις, όπως η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ηνωμένα Κράτη της Ευρώπης. Η μοναδικότητα κάθε κράτους και η ανάδειξη των ξεχωριστών εθνικών και πολιτιστικών στοιχείων κάθε χώρας μέλους είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτάσεις “ομογενοποίησης” έρχονται σε αντιδιαστολή με τις ευρωπαϊκές αξίες και κινούνται περισσότερο στη λογική των αγορών και όχι της ευρωπαϊκής ιδέας και της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας, που είναι δομικό της στοιχείο. Το Σύνταγμα μεταξύ άλλων εμπεριέχει τις δικλείδες ασφαλείας που προστατεύουν σειρά εθνικών ζητημάτων – ιδιαιτεροτήτων.