Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια – αφού την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την χώρα μας ο κύριος Ερντογάν ήταν Πρωθυπουργός – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ταχείας αμαξοστοιχίας Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης καθώς και την κατασκευή διασυνοριακής γέφυρας μεταξύ των δύο τελωνειακών σταθμών. Θεωρείται βέβαιο ότι σε κλειστές πόρτες θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κύριος Χακάν Τσαβούσογλου τόνισε πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου αναμένεται να αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών, που ωστόσο κλονίζονται συνεχώς με τις συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών, τις προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των ορίων των θαλάσσιων οικοπέδων μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ καθώς και την ανοιχτή πληγή της Δυτικής Θράκης την οποία μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι θα επισκεφθεί μετά την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η χημεία των δύο ανδρών χαρακτηρίζεται από την τουρκική πλευρά ως ιδιαίτερα καλή, εστιάζοντας στο ότι δεν διαταράχτηκε η σχέση τους, παρά την κρίση των στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και τελικά δεν εκδόθηκαν και παρά τις εντάσεις της προσφυγικής κρίσης. Καθοριστικής σημασίας σε αυτό διαδραμάτισε η άμεση υποστήριξή του Τούρκου Προέδρου από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος. Κλείνοντας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες” με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.