Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί σε μία αλλαγή των υφιστάμενων συσχετισμών επιρροής των κομμάτων σχεδιάζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εισαγωγή της απλής αναλογικής. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ισχυροποιήσει την παρουσία του κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού με τον ισχύοντα νόμο το κόμμα δεν θα έχει καμία ελπίδα πλειοψηφικής ή έστω ισχυρής παρουσίας στα έδρανα των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων της χώρας.

Η Κουμουνδούρου υπολογίζει πως μία ενισχυμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα επηρεάσει θετικά την εκλογική δύναμη του κόμματος, εφόσον βέβαια καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να μετατεθούν μερικούς μήνες, ίσως προς το Μάιο του 2019, κάτι που σημαίνει πως θα δοθεί παράταση στις σημερινές Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Πάνος Σκουρλέτης λίγες μέρες πριν, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, ανέφερε πως η απλή αναλογική θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως θα καταργηθούν οι κομματικές γραμμές, αφού θα υπάρξουν χιλιάδες υποψήφιοι δήμαρχοι, και θα ανακατευθεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πολιτική τράπουλα στις τοπικές κοινωνίες. Ζητούμενο, είπε ο κύριος Σκουρλέτης, είναι η αναλογική κατανομή των εδρών που αντιστοιχεί στην πραγματική εκλογική δύναμη κάθε υποψηφίου, κι όχι η διατήρηση του παραμορφωτικού συστήματος που, στο όνομα της ισχυροποίησης του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, αδικεί υποψηφίους και εκλογικό σώμα. Δια του λόγου το ασφαλές, η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις λίγες που επιθυμεί να εφαρμόσει κατά γράμμα, αφού ευνοούν το πολιτικό μέλλον του κόμματος.

Originally posted 2017-12-06 11:05:00.