Ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών οδήγησε σε μεγάλη μείωση της τιμής των ασφαλίστρων από το 2011 μέχρι και σήμερα. Η αύξηση του αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων, η αυξανόμενη τάση ακινητοποίησης των οχημάτων λόγω της ιδιαιτέρως αυξανόμενης φορολογίας και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία στη χώρα, μείωσε κατακόρυφα τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα με αποτέλεσμα πλέον να εξαντλούν τα αποθέματα κερδών των προηγούμενων ετών.

Η επιλογή της πλειονότητας των οδηγών να καλύπτονται ασφαλιστικά μόνον από το βασικό πακέτο ασφάλειας της αστικής ευθύνης μείωσε περαιτέρω την κερδοφορία του ασφαλιστικού κλάδου. Στη χώρα μας το μέσο ασφάλιστρο εξαμήνου διαμορφώνεται στα 120 ευρώ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι τιμές κινούνται ακόμη χαμηλότερα, προσφέροντας ακόμη και κάλυψη οδικής βοήθειας. Μία ακόμη απώλεια στον ασφαλιστικό κλάδο παρουσιάστηκε στις θέσεις απασχόλησης, αφού πέραν της οικονομικής συρρίκνωσης, η κάλυψη των πελατών από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες μείωσαν τις θέσεις των πωλήσεων.

Μπορεί πράγματι οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι απολύτως ανταγωνιστικές σε σχέση με το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία και στους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν την υπερφορολόγηση σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, τα διόδια, τη συντήρηση των αυτοκινήτων, καθώς και τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας θα συρρικνώσουν τόσο την αγορά αυτοκινήτου όσο και συνολικότερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.