Μέσα στον Ιανουάριο κατατίθεται από το υπουργείο Οικονομικών η σχετική διάταξη για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου, μαζί με άλλα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Από το Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Μετά την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες και την ικανοποίηση των ξένων, το κράτος αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εκποιούνται τα ακίνητα των οφειλετών στο ύψος της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής τους αξίας. Υπενθυμίζεται πως 4 εκατ. Έλληνες πολίτες είναι οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι απορίας άξιο, παρά την επίσπευση των διαδικασιών, το πώς θα αξιολογείται κάθε οφειλέτης. Θα υπάρξει διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους μικροοφειλέτες, που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πρωτοφανή υπερφορολόγησή τους; Πώς θα αποφασιστεί ποιοι θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως το κράτος δεν έχει τον τρόπο και τα στοιχεία, ούτε το χρόνο για να διαχειριστεί τις παραπάνω παραμέτρους προς όφελος των πολιτών.