Μέχρι το τέλος του 2018 κι αφού δημοσιευθεί η περίληψη της διακήρυξης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων. Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών για έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εγκρίθηκε και είναι ζήτημα χρόνου η εφαρμογή σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, ξεκινώντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Εγνατία Οδό.

Το σύστημα θα είναι “οπτικής αναγνώρισης – δορυφορικής τεχνολογίας” και θα αφορά σε όλα τα οχήματα, επαγγελματικά και ΙΧ. Οι απαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους ορισμένων περιοχών θα τροποποιηθούν, αφού πλέον η χρέωση θα είναι αναλογική, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους παραχωρησιούχους θα διατηρηθούν αφού οι εργαζόμενοι στους σταθμούς διοδίων θα απασχοληθούν σε άλλες θέσεις των εταιριών, ενώ θα χρειαστούν νέοι εργαζόμενοι, τόσο για την μελέτη και εγκατάσταση όσο και για τη συντήρηση του συστήματος. Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ανεξάρτητα με την αναλογικότητα της χρέωσης, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία πιο δίκαιη τιμολόγηση, υποστηρίζουν πως οι πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά αυτά τα έργα, ενώ δεν φαίνεται η ανταποδοτικότητα των διοδίων στην κατάσταση των δρόμων. Η “ηλεκτρονικοποίηση – αυτοματοποίηση” της ζωής μας προς διευκόλυνσή μας αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον.