Με ένα επιπλέον έξοδο επιβαρύνεται και φέτος ο ήδη βεβαρημένος οικογενειακός προϋπολογισμός με τα ελληνικά νοικοκυριά να στενάζουν υπό το βάρος των οφειλών στην Εφορία στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ. Ο πίνακας των νέων τελών κυκλοφορίας για το 2018 βρίσκεται ήδη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενώ αναμένεται να αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS NET κατά το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα τέλη κυκλοφορίας πρόκειται να παραμείνουν αμετάβλητα για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Μικρές αλλαγές με μείωση των τελών πρόκειται να ισχύσουν για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 2.000 κυβικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους ΔΟΥ. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα τέλη που αφορούν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν το 2005. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει πως θα αυξήσει άμεσα τα φορολογικά έσοδα από την άρση της ακινησίας των εν λόγω αυτοκινήτων καθώς και από την έμμεση φορολογία που θα προκύψει από τα έξοδα κίνησης και συντήρησης των οχημάτων όπως διόδια, καύσιμα και ανταλλακτικά.

Επίσης στόχευση της κυβέρνησης είναι να αναθερμανθεί η αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων, αφού πολλά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού “λιμνάζουν” στις εκθέσεις μεταχειρισμένων, με τους αγοραστές να τα αποφεύγουν λόγω των υψηλών τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο οι επιχειρηματίες της αγοράς των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κάνουν λόγο για οριστικό τέλος των επιχειρήσεων τους, αν ισχύσουν οι περιορισμοί που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.