bill gates coronavirus

Εκτός από την McKinsey, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι ξεκινά συνεργασία με πέντε άλλες Συμβουλευτικές Εταιρείες, με το που ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού ο Τέντρος Γκεμπρεχεσούς (Tedros Adhanom Ghebreyesus): Αυτές οι εταιρείες είναι οι BCG, Deloitte, Preva Group, Seek Development και, πιο πρόσφατα, η Delivery Associates με πολυετή σύμβαση αξίας 3,85 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική αξία των συμβάσεων συμβούλων είναι περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των οποίων καταβλήθηκε απευθείας από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες στην παγκόσμια υγεία.

Στήριξέ μας με μια δωρέα

Δύναμή μας, η εμπιστοσύνη σου

€2,00

Παρόλο που ο ΠΟΥ είναι δημόσιος οργανισμός, οι λεπτομέρειες αυτών των γιγάντιων συμβολαίων και της συμμετοχής του Μπιλ Γκέιτς δεν είναι διαθέσιμες στους προϋπολογισμούς ή τις οικονομικές καταστάσεις του ΠΟΥ. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του ΠΟΥ δεν είναι πλήρεις. Ο ΠΟΥ διαθέτει μια πύλη με δεδομένα σχετικά με τις συμβάσεις που επεξεργάζεται ο οργανισμός – αλλά αποκρύβει αυτά που καταβάλλονται απευθείας από δωρητές όπως ο Gates. Επίσης, λείπουν πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι για να κάνουν.

Για παράδειγμα, η McKinsey έλαβε 4,19 εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια μεταξύ του 2017 και του 2018, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται για ποιο λόγο.

grecobooks -50%

Σύμφωνα με μια εσωτερική παρουσίαση του συμβουλευτικού οίκου McKinsey το 2016 που εξασφάλισε και δημοσιοποίησε ο ειδησεογραφικός οργανισμός Vox, η McKinsey συμμετείχε στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων διεθνών επιδημικών εκρήξεων των τελευταίων ετών, από τον MERS στη Σαουδική Αραβία έως τον Zika στη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola 2014-2016 στη Δυτική Αφρική, τόσο η BCG όσο και η McKinsey απέστειλαν προσωπικό στη Δυτική Αφρική, για να “συμβουλεύσουν” τον ΠΟΥ και τις πληγείσες χώρες.

Αυτές οι επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με το Gavi, το Vaccine Alliance – μια παγκόσμια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που επικεντρώθηκε στην επέκταση της πρόσβασης σε εμβόλια στις φτωχές χώρες – από τις πρώτες μέρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη στρατηγικών χρηματοδότησης εμβολίων. Το Παγκόσμιο Ταμείο (άλλη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που επενδύει στη θεραπεία και την πρόληψη για λοιμώδη νοσήματα όπως HIV / AIDS, φυματίωση και ελονοσία), την UNITAID, το Gates Foundation, ορισμένους παγκόσμιους μη κερδοσκοπικούς εταίρους στον τομέα της υγείας και τον ΠΟΥ.

93250602_1397354230444724_6777462846969085952_n

Αλλά πώς αυτές οι μυστικοπαθείς επιχειρήσεις, οι οποίες κυρίως επωφελούνται από την εξυπηρέτηση εταιρικών συμφερόντων, διαμορφώνουν την παγκόσμια δημόσια υγεία, αυτό είναι μια ανοιχτή ερώτηση – και που είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ένα πρόσθετο μυστήριο: Πόσα χρήματα – που ορίζονται από τα ιδρύματα και τις κυβερνήσεις για τη βελτίωση της υγείας των φτωχότερων – δαπανώνται σε αυτούς τους “συμβούλους”;

Όμως, όποια πέτρα και να σηκώσεις, από κάτω βρίσκεις τον Μπιλ Γκέιτς και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Η McKinsey (με έσοδα 10 δισεκατομμύρια δολάρια) και η BCG συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε πρώτων συμβούλων του Ιδρύματος Γκέιτς, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του ιδρύματος…

“Η άνοδος του ιδρύματος Γκέιτς έχει οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερου χώρου για συμβούλους διαχείρισης για την επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας υγείας”, δήλωσε ο Devi Sridhar, καθηγητής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. “Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα χρήματα και να υπολογίσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χρηματοδοτών όπως ο Γκέιτς, των συμβουλευτικών εταιρειών και του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας”.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την ίδρυση του Ιδρύματος από τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και τον δισεκατομμυριούχο Γουώρεν Μπαφετ, το Ίδρυμα Γκέιτς έριξε στην αγορά  δισεκατομμύρια δολάρια…

bill melinda gates warren buffet

Συνολικά, το Ίδρυμα Γκέιτς δαπάνησε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε McKinsey και BCG μεταξύ 2006 και 2017, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του ιδρύματος. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τον προϋπολογισμό της εγχώριας υγείας για μια ολόκληρη χώρα χαμηλού εισοδήματος, όπως η Αϊτή. Είναι επίσης περίπου το μισό από αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε για McKinsey και BCG την τελευταία δεκαετία.

Πόσα κερδίζει κανείς από μια παγκόσμια πανδημία; Την απάντηση την δίνει το παρακάτω εικονιζόμενο tweet του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Ιανουάριο του 2019, που λέει επί λέξει: “Προκαταρκτικές εξετάσεις που διεξήχθησαν από τις Κινεζικές αρχές δεν βρήκαν ξεκάθαρες ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) που ταυτοποιήθηκε στην Γουχάν, Κίνα”.

covid19 january 2019 who tweet

Τέτοιες δηλώσεις επαναλήφθηκαν και σε διάφορες χώρες, με τους “ειδικούς” να χρήζονται κατόπιν Επικεφαλής της καμπάνιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Νέου Κορονοϊού 2019.

Οι τεράστιες χρηματοδοτήσεις, οι άνθρωποι στα κατάλληλα πόστα, οι μολύνσεις, όπως ο Νέος Κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα, που κατά τον ΠΟΥ και τον Γενικό Διευθυντή του Τέντρος Γκεμπρεχεσούς “δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο” και μετά γίνονται πανδημίες, τα εμβόλια, τα μικροτσίπ, η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και η παγκόσμια διακυβέρνηση και η παγκόσμια υγεία είναι μια επένδυση τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


IOANNIS NASIOULAS

*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.