Τα ενοίκια στην Θεσσαλονίκη έχουν εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Θύματα αυτής της τάσης της αγοράς είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι βαρύτατα χτυπημένοι από την ανέχεια και την κρίση Έλληνες πολίτες.

Μέχρι σήμερα, οι εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό του τσιμεντωμένου πληθωρισμού στις τιμές των ενοικίων οικιακής στέγης δεν ήταν πειστικές: κάποιοι το απέδιδαν στο Airbnb και άλλοι στους φοιτητές που προτιμούν την Θεσσαλονίκη από άλλες, περιφερειακές, πόλεις.

Με το άρθρο μου αυτό, παρουσιάζω επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ένας καθοριστικός παράγοντας στην εκτίναξη και στην διατήρηση των ενοικίων σε μη βιώσιμα επίπεδα είναι ο μηχανισμός φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, με την συμμετοχή και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτείται από ξένες πηγές.

grecobooks-only.png

Το πρόγραμμα REACT

Από το 2016, υλοποιείται το πρόγραμμα REACT, που αφορά στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων αιτούντων άσυλο και υποψηφίων για μετεγκατάσταση, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Δήμου Θεσσαλονίκης, όμορων δήμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Ως τώρα, έχουν φιλοξενηθεί 2.179 άτομα εκ των οποίων 1.192 στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια του προγράμματος λήγει στις 31/12/2019, ωστόσο συζητείται η συνέχισή του, λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων του κ. Αλέξη Τσίπρα και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιτρέπει την συνέχιση των λαθρομεταναστευτικών ροών προς το εσωτερικό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μαζική μίσθωση διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων και παράταση των ήδη υφιστάμενων συμβάσεων. Η μίσθωση γίνεται χωρίς δημοπρασία, με την επίκληση του εκτάκτου των συνθηκών. Και ερωτώ: Τί το έκτακτο υφίσταται σε ένα πρόβλημα ετών και σε ένα πρόγραμμα που εκτελείται από το 2016;

Αυτή τη στιγμή, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, από τις 474 προβλεπόμενες θέσεις φιλοξενίας, διαμένουν 400 άτομα σε 97 μισθωμένα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και του Δήμου Θεσσαλονίκης η διάρκεια του προγράμματος REACT λήγει στις 31/12/2019. Ως Επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”, θα καταψηφίσω την συνέχισή του.

Τί πηγαίνει στραβά;

Το πρόγραμμα REACT (καθώς και η συνέχειά του, το ESTIA II) πάσχει σχεδιαστικά και πολιτικά.

Έχει μηδενικές επιδόσεις στον στόχο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από οικογένειες νομίμων κατοίκων της Ελλάδος. Αυτό αποτελεί τεκμήριο έλλειψης συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών στους στόχους και τις διαδικασίες του. Ποιος ρώτησε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης; Ως Εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η πρακτική με προβληματίζει και δεν μου είναι γνώριμη. Ως Κοινωνιολόγο, με ξενίζει.

Επίσης, προβλέποντας πως η επιδοτούμενη φιλοξενία λαμβάνει χώρα με ενοικίαση διαμερισμάτων, συμβάλλει στον μη βιώσιμο πληθωρισμό των τιμών των ενοικίων στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, εις βάρος των οικογενειών Ελλήνων πολιτών που υποφέρουν από την ανέχεια και την κρίση και όσων πολλών ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το γεγονός πως το πρόγραμμα REACT / ESTIA II θα συνεχίσει και θα υπερκαλύψει τον στόχο των 400 διαμερισμάτων αποτελεί μια τοξική, πληθωριστική, έκτακτη και εξωτερική επιδότηση της αγοράς ενοικίου στην πόλη μας, που θα συμβάλλει στην συντήρηση των τιμών σε μη αποδεκτά επίπεδα και θα αποτελέσει την κύρια πηγή χρηματοδότησης για την δημιουργία γκέτο στα κεντρικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Στέγαση, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εν ισχύι Σύνταγμα της Ελλάδος, που απαιτεί το κράτος να συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών και όχι να επιδοτεί την υπόσκαψή της.


IOANNIS NASIOULAS
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.