Κατά τη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, τα φώτα της δημοσιότητας έστρεψαν την κοινή γνώμη αφενός στο επικοινωνιακό και όχι στο ουσιαστικό κομμάτι της επίσκεψης και αφετέρου έδωσαν χρόνο για διακοπή της συζήτησης για την ψήφιση και εφαρμογή των σκληρών μέτρων της τρίτης αξιολόγησης.

Τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψης Ερντογάν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και η επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα. Επίσης, σημαντική υπήρξε και η πρόοδος για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Εξάλλου στα τουρκικά εδάφη φιλοξενούνται περισσότεροι από 3,5 εκατ. μετανάστες. Ένα ακόμη σημαντικό σημείο της συνάντησης είναι η συμφωνία για να πραγματοποιηθεί σύντομα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και η δημιουργία μικτής οικονομικής επιτροπής – μία πρόταση που εισήγαγε πρώτος ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Η ελληνική ειδησεογραφία αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης κι όχι στην ουσία. Η αλήθεια είναι πως η επιμονή του Τούρκου Προέδρου για συζήτηση περί Συνθήκης της Λωζάνης προκάλεσε εκνευρισμό, κάτι το οποίο γνώριζε το τουρκικό επιτελείο εξαρχής. Μία πιο ψύχραιμη διαχείριση από την ελληνική πλευρά θα έδινε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά, και θα αποτελούσε εχέγγυο για την κρίσιμη σχέση και μελλοντική βελτίωσή της μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όσο λοιπόν για τρίτη ημέρα, ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος ασχολείται με την επικοινωνιακή διαχείριση Παυλόπουλου και Τσίπρα, προετοιμάζονται τα έγγραφα του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των ξένων δανειστών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Την ίδια ώρα ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη για εξεύρεση επενδυτών, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο κινήθηκε καθοδικά, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8%. Τα αντιαναπτυξιακά μέτρα της υπερφορολόγησης και της ασφυξίας των μεσαίων και χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων δεν πρόκειται να σώσουν την οικονομία της χώρας ό,τι κι αν σκέφτεται να υποστηρίξει ο κύριος Τσακαλώτος στο Συνέδριο Invest in Greece που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.