Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ύστερα από σχετική έκθεση που μελετά τις συνέπειες του επαναπροσδιορισμού των συντάξεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικτύου κύριος Νίκος Χατζόπουλος το μείγμα των νέων μέτρων, της ευέλικτης απασχόλησης και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των συντάξεων.

Ειδικοί συνεργάτες του ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζουν πως η καταβαλλόμενη σύνταξη μετά το 2021 δεν θα ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 550 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ με τη αναπροσαρμογή  και του αφορολόγητου, η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

Είναι προφανές πως η συνέχιση της σκληρής λιτότητας και της σχετιζόμενης ληστρικής υπερφορολόγησης θα εκμηδενίσει την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και κατ’ επέκτασιν την ικανότητα να επιβιώσουν. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία προκύψει από τον επαναπροσδιορισμό των συντάξεων και την μεγάλη μείωση στα ασφαλιστικά έσοδα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί αφού μέσα στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης βρίσκεται ο όρος για ισχυρή μείωση στο ποσό που θα συμμετέχει ο κρατικός προϋπολογισμός στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αν οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιωθούν, στο μέλλον θα κινδυνέψει ακόμη και η ίδια η καταβολή των συντάξεων. Εξάλλου δεν είναι μυστικό πως οι ξένοι δανειστές επιδιώκουν το αδιέξοδο του ασφαλιστικού προκειμένου να εμπλακούν στην κοινωνική ασφάλιση ξένες πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες ήδη κατέχουν μεγάλο ποσοστό στην ασφαλιστική αγορά πανευρωπαϊκά