Ο Παύλος Μελάς έγραψε τα σημειωματάρια αυτά τις κρίσιμες στιγμές της προετοιμασίας της αποστολής του στη Μακεδονία. Από τις βιαστικά καταγραμμένες σκέψεις ξεπροβάλλει ο τρυφερός πατέρας, ο αφοσιωμένος σύζυγος αλλά και ο αποφασισμένος πατριώτης. Με αυτή τη ματιά στην ευάλωτη, ανθρώπινη πλευρά του μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα το μεγαλείο της θυσίας και, τελικά, το πραγματικό μέγεθος του ηρωισμού του.

Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι κομβικό σημείο της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.Υπήρξε καθοριστικός για της σημερινή μας εθνική ταυτότητα. Και διαμόρφωσε την φυσιογνωμία της χώρας μας της Ελλάδας, αποκαθιστώντας την συνέχειά της με το λίκνο του Ελληνισμού: την Μακεδονία.

Σήμερα, η επιβουλή των ξένων στην Μακεδονία λαμβάνει ακόμη μια φορά πιεστική, επικίνδυνη και άσχημη τροπή. Φέρνοντας στην μνήμη τον αγώνα και τα διλήμματα των μαρτύρων και των ηρώων που ήλθαν στην Μακεδονία και βοήθησαν τον σκλαβωμένο Ελληνισμό, τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των Ελλήνων βρίσκουν ένα αξιόπιστιο έρεισμα, σε εποχές ύπουλης και συστηματικής αποδόμησης του εθνικού φρονήματος.

20180212_123215__86251.1518432738.jpg

Αγώνας και διλήμματα. Η Μακεδονία του Παύλου Μελά μέσα απο τα σημειωματάριά του. Εκδόσεις: ΕΡΩΔΙΟΣ, 2005, Σελίδες: 200. Βρείτε το ΕΔΩ

grecobooks 4

Originally posted 2018-02-23 20:01:28.