Αθώος κρίθηκε ο κύριος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο λόγος, για την υπόθεση των ειδικών εντολών για την πληρωμή δαπανών του Δήμου επί των ημερών του, από το 1997 ως το 2007.

Αντιμετώπιζε μαζί με άλλα τότε στελέχη του Δήμου την κατηγορία της απιστίας ή άμεσης συνέργειας σε αυτήν. Κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου από οικονομικό επιθεωρητή, το έλλειμμα που βρέθηκε να υπάρχει στον Δήμο, ύψους 947.000 ευρώ δεν αντικρυζόταν από τα ανάλογα παραστικά. Αντίθετα με το πόρισμα του επιθεωρητή, ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται σε 111.000 ευρώ, αλλά, πρόσθεσε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ζημιά ή έλλειμμα στην περιουσία του δήμου. Επικαλούμενος τις καταθέσεις μαρτύρων, υποστήριξε ότι επρόκειτο για έργα ή υπηρεσίες που περατώθηκαν και τα ποσά καταβλήθηκαν, ενώ δεν υπέστη ζημιά ο δήμος.

Στην αγόρευσή του, ο Εισαγγελέας της έδρας περιέγραψε τις «ειδικές εντολές» ως διαδικασία που ήταν κανόνας στον Δήμο και ακολουθείτο τουλάχιστον από το 1983, δηλαδή πολύ πριν αναλάβει ο κύριος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Μάλιστα, ο Εισαγγελέας επικαλέστηκε τις καταθέσεις του νυν Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κυρίου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος παραδέχθηκε μεν ότι υπήρχε «παρατυπία», αλλά σημείωσε πως «δεν έχουμε στοιχεία ότι δεν έγιναν τα έργα», καθώς και του πρώην Αντιδημάρχου του επί των Οικονομικών, κυρίου Χασδάι Καπόν, που τόνισε πως δεν υπήρχαν «διπλοπληρωμές ή υπεξαιρέσεις ποσών», αλλά «ούτε ηθελημένη πρόκληση ζημιάς».

 

Originally posted 2018-02-17 12:10:03.