
Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Απλά είναι νόμιμο.
Με τον όρο αλκοολισμός δεν εννοούμε απλώς και μόνο την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και την εσωτερική απώλεια ελέγχου, την ανάγκη του ατόμου να καταναλώνει αλκοόλ συνεχώς με την πρώτη ευκαιρία και την εμφάνιση ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς κατά την χρήση.
Το άτομο που πάσχει από αλκοολισμό, χάνει σταδιακά την ελευθερία του απέναντι στο αλκοόλ. Το μετατρέπει σε κεντρικό άξονα της ζωής του, χάνοντας οποιοδήποτε ενδιαφέρον σταδιακά για την δουλειά, το σπίτι, τις υποχρεώσεις και γενικά την ανθρώπινη καθημερινή φυσιολογική ζωή. Σημαντικό, είναι να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι μύθοι που αφορούν την εξάρτηση από το αλκοόλ. Ο παλιός παραδοσιακός αλκοολικός που ήταν ανεκτός στην οικογένειά και στην γειτονιά παλαιότερα, δεν υπάρχει πια…
Σήμερα, αλκοολικοί είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μόρφωσης και οικονομικού επιπέδου.Κι αυτό γιατί το αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή κοινωνική συναλλαγή. Οι περισσότερες κοινωνικές επαφές, γιορτές, εκδηλώσεις, επαγγελματικές συσκέψεις περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Η σύγχρονη ζωή με τους έντονους ρυθμούς της, την ανεργία, το κυνήγι του χρήματος, ο εγωκεντρισμός και οι δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις, οδηγούν σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ατομική ψυχοπαθολογία και έντονη μοναξιά. Κάπου εκεί, έρχεται το αλκοόλ για να καλύψει προσωρινά τα προβλήματά του.
Σε αυτό βοηθά ότι το αλκοόλ είναι σχετικά φτηνό ενώ η χρήση του δεν διώκεται ποινικά και είναι κοινωνικά αποδεκτό. Το αλκοόλ όμως είναι εξαρτησιογόνος και ψυχοτρόπος ουσία. Είναι μία ύπουλη και προοδευτική ασθένεια.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η άρνηση. Άρα η αποδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του ενώ στην συνέχεια θα χρειαστεί μια σειρά αλλαγών στην συμπεριφορά, την νοοτροπία και στον τρόπο ζωής. Σημασία έχει ότι σήμερα στο πρόβλημα του αλκοολισμού υπάρχει λύση.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ασφαλής χρήση αλκοόλ θεωρείται για τις γυναίκες το ένα ποτήρι ημερησίως, για τους άντρες τα δύο και για τους ανήλικους και τις εγκύους κανένα. Ο αλκοολισμός είναι η τρίτη πιο θανατηφόρα νόσος στη γη. Η Ελλάδα κατέχει την 10η θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών.
1,2 εκατομμύρια Έλληνες κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ. Στους μαθητές η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή αφού ο μέσος όρος ηλικίας που δοκιμάζουν αλκοόλ για πρώτη φορά είναι είναι τα 11 έτη.
Originally posted 2018-01-03 13:26:37.