Η Αλκυόνη είναι ένα πουλί που αγαπάει την ερημιά και τρέφεται με ότι βρει στην θάλασσα. Γι’αυτήν λέγεται ότι επειδή φυλάγεται από τούς ανθρώπους μην την κυνηγήσουν, γεννά τα μικρά της (νεοσσούς) σε παραθαλάσσιους σκοπέλους. Και μάλιστα, [λέγεται ότι] όταν κάποτε ήταν ετοιμόγεννη, έφτασε σε κάποιο ακρωτήριο και μόλις είδε έναν βράχο πάνω στην θάλασσα, εκεί έκανε την φωλιά της και γέννησε τα μικρά της.
Όταν βγήκε κάποτε σε αναζήτηση τροφής, έτυχε να φυσά καυτός αέρας που έκανε την θάλασσα να σηκώσει πολύ κύμα, κι έφτασε μέχρι την φωλιά κι έπεσε επάνω της και εξολόθρευσε τούς νεοσσούς.
Και σαν γύρισε η Αλκυόνη, μόλις κατάλαβε τι συνέβη, είπε: “Αλίμονό μου, εγώ βέβαια, φυλαγόμουν από την στεριά σαν να ήταν εκείνη η δόλια και κατέφυγα σ’αυτήν (στην θάλασσα), η οποία τόσο πολύ μου απέδειξε ότι δεν άξιζε να την εμπιστευτώ.”grecobooks-6

         ‘Έτσι και για μερικούς ανθρώπους, που ενώ φυλάγονται από τούς εχθρούς τους, σφάλλουν στο πόσο κατά πολύ επαχθέστεροι από τούς εχθρούς είναι οι φίλοι, εάν πέσουν σ΄αυτούς.

Originally posted 2018-11-25 16:30:55.