Με σκοπό την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, με νέες διατάξεις αλλάζει ο νόμος Κατσέλη στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται στο “Βήμα της Κυριακής” οι αλλαγές θα κινηθούν στην κατεύθυνση των αυξημένων ελέγχων των αιτούμενων για υπαγωγή, ώστε να αποδεικνύεται αν οι οφειλέτες μπορούν στην πραγματικότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

grecobooks 4

Μεταξύ των μέτρων για καλύτερο έλεγχο συμπεριλαμβάνεται εκτεταμένος έλεγχος του φακέλου που κατατίθεται στο ειρηνοδικείο, άρση του τραπεζικού απορρήτου, καταβολή τόκων υπερημερίας σε όσους κινούνται νομικά, αν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και απευθείας κατάθεση των δικαιολογητικών από τους φορείς (δημόσιο, τράπεζες), ώστε να επισπεύδεται η διαδικασία.

Ακόμη προβλέπεται οι πιστωτές να εισπράττουν οι ίδιοι την κρατική επιδότηση, όσων πληρώντας τις προϋποθέσεις λαμβάνουν επί τριετία επιδότηση της δόσης τους, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 90% της μηνιαίας καταβολής.

Οι αλλαγές που θα προκρίνει η Κυβέρνηση καταδεικνύουν πως το ενδιαφέρον για τις τράπεζες και τους επενδυτές είναι μεγαλύτερο από το ενδιαφέρον για τους πολίτες που στενάζουν, πνιγμένοι στην ανεργία και τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο. Εξάλλου, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι η μία όψη του νομίσματος, ενώ η άλλη είναι οι Έλληνες πολίτες που πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.