Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ορίζει τον νέο τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν και αρχικά βέβαια είχε αναφερθεί από την ηγεσία του Υπουργείου πως θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές, το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση προβλέπει νέου είδους Πανελλαδικές – Εισαγωγικές εξετάσεις.

Ο νέος τύπος εξετάσεων θα έχει λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και δύο περιόδους εξετάσεων (χειμερινές και καλοκαιρινές), ενώ ασαφές παραμένει το αν θα ισχύσει η αρχική πρόταση για κατάργηση στον περιορισμό του αριθμού εισακτέων ανά σχολή. Στην αρχή της χρονιάς θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο οποίο θα συγχωνευτούν οι σχολές του ΤΕΙ της Αθήνας με το ΑΕΙ του Πειραιά.

Αλλαγές τέλος θα υπάρξουν και στο μηχανογραφικό δελτίο, όπου αναμένεται να καταργηθεί το πεδίο των Παιδαγωγικών σχολών, στο οποίο θα έχουν πλέον πρόσβαση διαγωνιζόμενοι όλων των πεδίων. Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να έχει αναδιοργανωθεί το πρόγραμμα διδασκαλίας των λυκείων της χώρας.