Ο στενός συνεργάτης της κυρίας Άγκελα Μέρκελ, Γερμανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος κύριος Έλμαρ Μπροκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euroactiv αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διαφορές μεταξύ Ελλάδος – Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Όπως ανέφερε έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στη σχέση των Σκοπίων με την ΕΕ. Ωστόσο τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη τα Σκόπια να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του Συντάγματός τους, όπως ζητά η ελληνική πλευρά.

Τα Σκόπια κατά τον κύριο Μπροκ οφείλουν να πουν με τον πιο σαφή τρόπο στην Ελλάδα και στην ΕΕ ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός. Όπως αναρωτήθηκε με νόημα “Θα συμφωνούσατε στη ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ήθελε τα μισά σας εδάφη;”. Ο κύριος Μπροκ υπενθύμισε στους δημοσιογράφους πως η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπάγεται με αναγνώριση των διεθνών συνθηκών που ορίζουν την παρούσα κατάσταση των συνόρων. Το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να έχει παραλήπτη και την Τουρκία, αν και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως η ευρωπαϊκή της προοπτική έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Φαίνεται πως το πολιτικό έλλειμμα στη διαχείριση του Μακεδονικού ζητήματος έχει γίνει ορατό στους Ευρωπαίους, που φωτίζουν περισσότερο ζητήματα εθνικού συμφέροντος για τα οποία αδιαφορεί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Οι προσχηματικές κινήσεις καλής θέλησης της κυβέρνησης Ζάεφ είναι ορατές σε κάθε επίπεδο. Σε πρόσφατή του συνέντευξη ο κύριος Ζάεφ ανέφερε πως δεν χρειάζεται αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας. Την ίδια ώρα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων ακραίοι έκαψαν ελληνικές σημαίες, υπενθυμίζοντάς μας τις πραγματικές προθέσεις ενός μεγάλου ποσοστού των Σκοπιανών.

 

Originally posted 2018-03-03 14:02:18.