
Η ανέγερση και λειτουργία Νέου Ορφανοτροφείου για την Θεσσαλονίκη είναι μια ζωτικής σημασίας ανάγκη, τόσο για την κοινωνία μας, όσο και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σε αυτοψία μου στο Ορφανοτροφείο-Βρεφοκομείο “Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός”, που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης, διαπίστωσα πως ο Δήμος μας, με απόφαση του τότε Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, καταβάλει ενοίκια ύψους 110.000 ευρώ ετησίως στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το υφιστάμενο κτήριο είναι παλιό και ενεργοβόρο. Το συνολικό κόστος για την λειτουργία του κτηρίου είναι δυσθεώρητο και αχαρακτήριστα ασύμφορο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι και την εποχή του ιστορικού Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, το νοίκι που καταβάλαμε ήταν 456 ευρώ τον χρόνο. Κανείς δεν μας εξήγησε με ποιο σκεπτικό ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης συμφώνησε να το αυξήσει στα 110.000 ευρώ. Αυτό το πολιτικό σκάνδαλο τελειώνει εδώ.
Δεν γνωρίζω γιατί κανείς δεν μίλησε τόσα χρόνια. Ούτε έχω εξήγηση γιατί έπρεπε να εκλεγώ και να λάβω την πρωτοβουλία εγώ για να ξεκινήσουμε να συζητούμε το αυτονόητο: να φτιάξουμε ένα νέο Ορφανοτροφείο στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου μας στα ορεινά της πόλεως, βιοκλιματικό ώστε να μην επιβαρυνόμαστε επιπλέον του παράλογου ενοικίου με τα έξοδα ηλεκτρισμού (φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης, λειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών).
Δεν χρειάζεται μαθηματικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως με τα λεφτά που πετάμε κάθε δυο χρόνια θα μπορούσαμε να χτίζουμε και έναν νέο “Άγιο Στυλιανό”.
Δεσμεύθηκα στην άξια, έντιμη και κοινωνικά ευαίσθητη διοίκηση του Ιδρύματος πως θα συνδράμω την προσπάθεια για διεκδίκηση προνομιακού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε αυτή η εμβληματική Κοινωνική Επένδυση του νέου Ορφανοτροφείου να γίνει πράξη.
Εκτιμώ πως η πρωτοβουλία και η πίεσή μου προς τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα θα έχει άμεσα και αξιόλογο αποτέλεσμα. Αν κάθε χρονιά έχουμε και μια τέτοια νίκη, σε τρία χρόνια από σήμερα, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη με αξιόλογες δημοτικές κτηριακές και υπηρεσιακές υποδομές.
Εγγραφείτε στο Newsletter μας!
Originally posted 2020-10-08 11:19:47.