
Το Facebook συμφώνησε να πληρώσει μια διευθέτηση 550 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου πριν από μια δεκαετία περίπου. Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφού μια σχετικά άγνωστη νεοφυής επιχείρηση ξεκίνησε να πουλάει συστήματα αναγνώρισης προσώπου στις αστυνομικές αρχές, τραβώντας την προσοχή του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Φαίνεται πως, μετά από χρόνια ανησυχίας για την τύχη των πολιτικών ελευθεριών, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι πιο ισχυρή και πιο διαδεδομένη από ποτέ. Ούτε μια μαζική νέα διευθέτηση, ούτε η αποσπασματική νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο φαίνεται να είναι κατάλληλες για να σταματήσουν την “μόλυνση”.
Όπως ανακοίνωσε στην τριμηνιαία έκθεση κερδών της εταιρείας την Τετάρτη, το Facebook θα διαθέσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή κατηγορίας του 2015 για το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, που πρότεινε ετικέτες για άτομα που ταυτοποιούσε στις φωτογραφίες των χρηστών. Αυτό που μπορεί να ήταν ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό για ορισμένους ήταν επίσης πιθανή παραβίαση του Νόμου περί απορρήτου βιομετρικών πληροφοριών του Illinois 2008.
Ο νόμος – ο οποίος είναι ο ισχυρότερος βιομετρικός νόμος περί απορρήτου στη χώρα – όριζε ότι οι επιχειρήσεις όφειλαν να λάβουν άδεια, πριν από τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων. Αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικά οτιδήποτε στο σώμα μας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας αναγνωρίσει μοναδικά, συμπεριλαμβανομένων σαρώσεων δακτυλικών αποτυπωμάτων, ματιών και προσώπου. Η δικαστική αγωγή ισχυρίστηκε ότι η δυνατότητα προσθήκης ετικετών φωτογραφιών στο Facebook, την οποία κυκλοφόρησε το 2010, δεν το έκανε.
Το Facebook ισχυρίστηκε για χρόνια ότι δεν έκανε τίποτα λάθος. Ωστόσο, μετά την απόρριψη μιας απόπειρας από το ομοσπονδιακό εφετείο τον Αύγουστο του 2019, το Facebook διέκοψε το εργαλείο προτάσεων ετικετών φωτογραφιών. Η έφεση του Facebook στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αντί να διακινδυνεύσει μια αστική δίκη και μια πιθανή απόφαση δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Facebook αποφάσισε ότι μια διευθέτηση 550 εκατομμυρίων δολαρίων (η οποία εκκρεμεί ακόμη να εγκριθεί από δικαστή) ήταν το καλύτερο στοίχημά της.
«Αποφασίσαμε να επιδιώξουμε μια διευθέτηση, καθώς ήταν προς το συμφέρον της κοινότητάς μας και των μετόχων μας να προχωρήσουμε πέρα από αυτό το ζήτημα», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook δημοσίως.
Μισό δισεκατομμύριο δολάρια είναι ένα απίστευτο ποσό, αλλά αυτή η ποσότητα χρημάτων μπορεί να ισοδυναμεί με μια απλή ταλαιπωρία για το Facebook. Δεδομένων των εσόδων της εταιρείας στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκδοσή της, τα 550 εκατομμύρια δολάρια είναι αλλαγή πουκάμισου. Εάν, όπως ισχυρίστηκε ο Peter Kafka, το πρόσφατο πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για αποτυχίες απορρήτου δεν θα αλλάξει ριζικά το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook, μια διευθέτηση που αξίζει το ένα δέκατο από αυτό δεν θα κάνει και πολύ ζημιά.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες, με πολύ μικρότερες τσέπες από το Facebook, που κάνουν πολύ περισσότερα με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Το Clearview AI, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι New York Times και το BuzzFeed News, ισχυρίζεται ότι έχει τραβήξει δισεκατομμύρια φωτογραφίες από ολόκληρο το Διαδίκτυο για να δημιουργήσει μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό ύποπτων εγκληματιών.
Ενώ η Clearview ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με δεκάδες αστυνομικές υπηρεσίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βαθμός στον οποίο η τεχνολογία της χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα για την καταπολέμηση του εγκλήματος παραμένει ασαφής. Παρ ‘όλα αυτά, η εταιρεία έχει ξεδιπλώσει με ένθετο τρόπο την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, με τρόπο που οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής. Ως αποτέλεσμα, η Clearview αντιμετωπίζει δική της αγωγή κατηγορίας στο Ιλινόις, επερωτήσεις από γερουσιαστή και παύσεις και απόσυρση εντολών, τόσο από το Twitter όσο και από τον γενικό εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϋ.
Ωστόσο, είναι αφελές να υποθέσουμε ότι νέες, πιο επιθετικές μορφές τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου θα εξαφανιστούν. Η Κίνα, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για την επιβολή του νόμου σε μαζική κλίμακα. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η Μόσχα παρουσίασε ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο στον κόσμο. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είναι επίσης όλο και πιο διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν χρησιμοποιείται μόνο για την εύρεση ύποπτων εγκληματιών και φίλων. Η Google και η Amazon έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες αναγνώρισης προσώπου και η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τα καλύτερα και για τα χειρότερα και περίεργα στην πρόσληψη υπαλλήλων, για ξεκλείδωμα τηλεφώνων, για εφαρμογές γνωριμιών, για λιανική πώληση, για να φτάσετε στον προορισμό σας, για να βρείτε επενδυτές και… για την παρακολούθηση των χοίρων.
Αυτό συμβαίνει παρά τις ανησυχίες του κοινού για την εφαρμογή της αναγνώρισης προσώπου (όπως δείχνει η αντίδραση στο Clearview AI) και παρά τα δεδομένα που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί η εφαρμογή καλά σε μη λευκά πρόσωπα.
Οι νομοθέτες (κάνουν ότι) προσπαθούν να ρυθμίσουν τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιορισμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προταθεί ομοσπονδιακή νομοθεσία. Ελλείψει ομοσπονδιακής νομοθεσίας, πολιτείες όπως το Τέξας και το Ιλινόις έχουν εκδώσει απαγορεύσεις για την αναγνώριση προσώπου. Πολλές άλλες πολιτείες έχουν εξετάσει παρόμοιους νόμους και αρκετές πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Όκλαντ, απαγορεύουν τη χρήση του από την κυβέρνηση. Αλλά η μπίζνα καλά κρατεί και αυτό που μας σερβίρουν για μαζική κατανάλωση, εξοικείωση, ηθική και λειτουργική νομιμοποίηση είναι μόνον το κατακάθι της τεχνολογικής εξέλιξης.

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)
Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9. Σελίδες: 311.
€24,38