Στην Θεσσαλονίκη, όλοι είναι απογοητευμένοι και περίσκεπτοι. Οι περισσότεροι νιώθουν οικτρά δικαιωμένοι: το κράτος των Αθηνών και οι άνθρωποί του έσυραν τελικά τη χώρα στην καταστροφή. Το υδροκέφαλο σχήμα ανάπτυξης που επιβλήθηκε από τα κοράκια που έπεσαν πάνω στο δημόσιο ταμείο ήταν ανέκαθεν μισητό στην αυτάρκη πόλη του ελληνικού βορρά. Και η συνείδηση του πόσο στραβά εκπροσωπείται το έθνος και το κράτος μας είναι στη Θεσσαλονίκη και στους Θεσσαλονικείς περισσότερο ξεκάθαρη από οπουδήποτε αλλού.

Τώρα, όλοι βλέπουν έντρομοι το Μνημόνιο να τρώει και την ελληνική περιφέρεια που ακόμα αντιστέκεται σε αναπτυξιακή αυτονομία και εθνικό παλμό. Για τη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι των δανειστών και ο ξένος έλεγχος έχουν σημάνει συναγερμό. Η κυβέρνηση της μειοψηφίας διπλασιάζει τα διόδια στη βόρεια Ελλάδα: τώρα θα είναι πιο φτηνό να φτάσεις από τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη, παρά από την Αθήνα…

Το ένστικτο της επιβίωσης έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους για την Μακεδονία: “το όνομά μας είναι η ψυχή μας” επαναλάμβανε ο οξυδερκής Ανδρέας Παπανδρέου και δεν είχε άδικο. Μας θέλουν “σερβιτόρια της Ευρώπης” και συνειδησιακά ευνουχισμένους. Έτσι παίρνεις όλη την κρατική κυριαρχία και τα ασημικά χωρίς να ανοίξει μύτη. Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Και αυτές οι δουλειές βρίσκουν πρόθυμους στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κεντρική εξουσία.

Είναι δώρο Θεού που οι άνθρωποι των ξένων αναγκάστηκαν να ρίξουν τις μάσκες και να βγουν να υπερασπιστούν τους χρηματοδότες, υποστηρικτές και πάτρωνές τους. Τώρα, όλοι ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε. Αυτοί πήραν το δρόμο τους κι εμείς ας πάρουμε τον δικό μας.

Η Ελλάδα μας ανήκει. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Η Θεσσαλονίκη θα σταθεί όρθια και δεν θα αυτοκτονήσει στα γνώριμα ελλαδικά λασπόνερα. Υπάρχει μια ελπίδα πως από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια γενικευμένη ανατροπή από έναν μεγάλο και δυνατό λαό που αμύνεται για να μην τον υποδουλώσουν. Νομίζω πως αξίζει να βγούμε όλοι μαζί μπροστά για την Θεσσαλονίκη. Το χρωστούμε στην Ελλάδα και στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

 

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Εκδότης της Εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Originally posted 2018-06-10 12:43:13.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.