
Ενδεικτική της αντίληψης της γειτονικής χώρας αλλά και των προθέσεων περί συνεννόησης στο Μακεδονικό είναι η δημόσια καταδίκη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας.
Είναι προφανές, ότι οι σχεδόν 500 χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα – σύμφωνα μα τις τελευταίες εκτιμήσεις – θορύβησαν όχι μόνο τη γειτονική χώρα αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.
Σε μία εντελώς αυθαίρετη εκτίμηση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως το συλλαλητήριο δεν μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο η αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι και η αποκάλυψη των προθέσεων της πλευράς των Σκοπίων, που με τις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αποκαλύφθηκαν για μία ακόμη φορά οι επιδιώξεις για τη διαπραγμάτευση. Η θολή ιστορική αντίληψη και το θράσος που περισσεύει.
Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρει πως “Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” συνεχίζει με ειλικρίνεια να οικοδομεί τα μέτρα εμπιστοσύνης με την Ελληνική Δημοκρατία με σκοπό να συνεισφέρουμε με αξιοπρέπεια σε λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών. Δυστυχώς, ακόμη συμβαίνουν μεμονωμένα περιστατικά, όπως το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, που ζουν ακόμη στο παρελθόν και στις πολιτικές αντιπαράθεσης και της εθνικής απομόνωσης, των οποίων τις ενέργειες καταδικάζουμε ως πολιτικές μίσους”. Κάθε όριο ξεπέρασε το κόμμα του κυρίου Γκρουέφσκι που χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ενέργεια αντίθετη με τη δημοκρατία.
Όπως βλέπουμε από τις ανακοινώσεις η κυβέρνηση και ευρύτερα ο πολιτικός κόσμος της γειτονικής χώρας δεν παραχαράσσουν μόνο την ιστορία, αλλά κάθε είδους λογική. Χαρακτήρισαν ως αντίθετη ενέργεια με τη δημοκρατία μία πηγαία πάνδημη διαμαρτυρία που εξέφρασε την πλειοψηφία των Ελλήνων και αποτελεί πληθυσμιακά σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας τους.
Κανένα περιθώριο για συνεννόηση και κανένας λόγος για συμφωνία δεν απορρέει ούτε από την ιστορική αλήθεια, ούτε από την αντίληψη της πλειονότητας των γειτόνων. Τα επόμενα συλλαλητήρια στην Ελλάδα θα είναι ακόμη ισχυρότερα και κανένας Έλληνας πολιτικός δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε μία τέτοια διαπραγμάτευση. Ζούμε ιστορικές στιγμές.