Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 5 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως η φετινή παράταση αφορά και στην προθεσμία παράδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας προς αποφυγή πληρωμής τελών, με την εθελούσια ακινητοποίηση του οχήματος.

Ωστόσο, όσοι σχεδιάζουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους θα πρέπει να αποδείξουν είτε με τη φορολογική τους δήλωση, είτε με υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης θέσης στάθμευσης, πως το όχημά τους δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από αυτοκίνητα που φέρουν πινακίδες.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω των γκισέ των τραπεζών και των ΕΛΤΑ, θα επιβαρυνθούν με τέλος 2 ευρώ, ενώ όσοι επιλέξουν ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής δεν θα έχουν οικονομική επιβάρυνση, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την προθεσμία τα τέλη κυκλοφορίας θα διπλασιαστούν ακόμη κι αν κανείς θελήσει να ακινητοποιήσει το όχημά του.

Εδώ και χρόνια παρατηρείται πως όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καταφεύγουν στην εθελούσια ακινητοποίηση του οχήματός τους, ώστε να αποφύγουν τα τέλη και γενικότερα τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με τη χρήση του αυτοκινήτου. Ειδικοί της αγοράς και απλοί πολίτες γνωρίζουν πως η υπερφορολόγηση είναι αντιαναπτυξιακή. Χαμηλότερη φορολόγηση θα έδινε ώθηση στη χρήση και στην αγορά του αυτοκινήτου. Λιγότερα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα θα συμπαρέσυραν ανοδικά την αγορά, κάτι που όπως φαίνεται δεν απασχολεί διαχρονικά τα οικονομικά επιτελεία, που ως βραχυπρόθεσμο στόχο θέτουν την ταχεία φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και όχι την μακροπρόθεσμη τόνωση της οικονομίας. Πολλά οχήματα ίσως συνεχίσουν να κυκλοφορούν από ανάγκη με απλήρωτα τόσο τα τέλη όσο και την ασφάλεια αυτοκινήτου.