Με αποδέκτη την ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός σύγχρονου υποβρυχίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κύριος Γιλντιρίμ έκανε λόγο για σκηνικό με παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο εις βάρος της χώρας του, την ώρα που η Άγκυρα πολεμά τρομοκράτες εντός και εκτός συνόρων. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα πως το πολεμικό ναυτικό της χώρας του θα εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή.

Λίγες ώρες πριν ο κύριος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες σε πολεμική ετοιμότητα, αναφέροντας ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα μίας νέας αντίστασης. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο με εντεινόμενες προκλήσεις και αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX που δεσμεύουν ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες περιοχές.

Τις τελευταίες ημέρες Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η προκλητικότητα και οι κινήσεις των Τούρκων πρέπει να σταματήσουν. Ωστόσο, η Τουρκία επιλέγει την κλιμάκωση, παρά τα ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός χώρας και τις προειδοποιήσεις της Δύσης.

Ο κύριος Ερντογάν υλοποιεί ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό σχέδιο επικεντρώνοντας στο εθνικό συμφέρον της χώρας του και δεν αποκλείεται να εμπλέξει την ευρύτερη περιοχή σε νέες περιπέτειες με μη υπολογίσιμες συνέπειες. Η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες αυτές, έχοντας χάσει προ πολλού τη δυνατότητα άσκησης μιας πιο αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής