Την υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου ανταλλαγής κατοικιών επεξεργάζονται οι τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με το πολύ πιθανό σενάριο, οι τράπεζες εντός του 2018 αναμένεται να προσεγγίσουν τους δανειολήπτες. Αν είναι σύμφωνοι οι δανειολήπτες, θα πραγματοποιείται αναλυτική οικονομική μελέτη που θα εξετάζει τις στεγαστικές ανάγκες, την οικονομική ικανότητα του πελάτη, καθώς και τη δυνατότητα εκποίησης της κατοικίας του και αντικατάστασής της από οικονομικότερη, δηλαδή μικρότερη ή παλαιότερη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ρύθμισης που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, ένας δανειολήπτης θα μπορούσε αντί να χάσει πλήρως την κατοικία του, να την αντικαταστήσει με μία οικονομικότερη, που θα συνεπάγεται μείωση του δανείου και ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του. Η ιδέα αυτή εξυπηρετεί κυρίως τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πληθώρα ακινήτων που λιμνάζουν. Το ερώτημα που γεννάται είναι με ποια κριτήρια θα μπορεί κανείς να υπαχθεί σε αυτού του είδους τη ρύθμιση, αφού η πώληση των κόκκινων δανείων σε funds είναι προαποφασισμένη.

Κλείνοντας, πληροφορίες θέλουν ενήμερο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για αυτή τη σκέψη των τραπεζών και αποτελεί μακάβριο αστείο αν κάτι τέτοιο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός όταν μετά από συζητήσεις με τραπεζικά στελέχη επαναλαμβάνει πως η πρώτη κατοικία είναι εξασφαλισμένη.