Μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου το νησί της Λέσβου είχε υπαχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία όμως λήγει μεθαύριο στις 12 Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως από τις 12 Δεκεμβρίου και μετά οι μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου οφείλουν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας. Αυτό ήταν γνωστό στους κατοίκους από την πρώτη ημέρα που το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό και αναστάτωσε τις τελευταίες ημέρες τους σεισμόπληκτους είναι πως η καθυστέρηση της ανάρτησης της πλατφόρμας του taxisnet που αφορά στην καταγραφή και απαλλαγή όσων εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ, θα τους αναγκάσει να πληρώσουν πρώτα τις τρεις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και αφού η πλατφόρμα λειτουργήσει, τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν με άλλες τους οφειλές ή θα τους επιστραφούν αργότερα. Αν δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις τρεις δόσεις του ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν με χρέωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Όπως εύλογα δηλώνουν οι σεισμόπληκτοι του νησιού δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή δόσεων, εξάλλου οι  περισσότεροι έχουν καταστραφεί οικονομικά. Ωστόσο τα ποσά του ΕΝΦΙΑ δεν αφορούν σε υπάρχοντα και λειτουργικά κτίρια, ειδικά στην περίπτωση των χαρακτηρισμένων κόκκινων κτιρίων που είναι υπό κατάρρευση. Η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία του κράτους – για μία φορά ακόμη – στρέφεται εναντίον των πλέον αδυνάτων.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπέβαλε αίτημα παράτασης για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Μυτιλήνης, αν και απορρίφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η προσήλωση στην επίτευξη των ανεδαφικών οικονομικών στόχων που έχουν θέσει οι ξένοι δανειστές καθιστούν ανάλγητη την λειτουργία του Ελληνικού Κράτους.