Σιωπηλές, αθόρυβες και ασταμάτητες απεργίες παντού είναι το νέο κίνημα που λαμβάνει χώρα σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και οι Ελληνες πρέπει να δώσουν το παρών. Στοπ στις πληρωμές όλων των τύπων, στοπ στις αγορές, στοπ στους φόρους και στοπ στα έξοδα σπιτιών και επιχειρήσεων, στοπ σε όλες τις αγορές όλων των τύπων, μέχρι οι κυβερνήσεις να αλλάξουν την δολοφονική στάση τους απέναντι στον ΑΝΡΘΩΠΟ.

Κίνηματα σε όλο τον κόσμο ζητούν την συμμετοχή μας ώστε να δημιουργηθεί η ανθρώπινη πίεση ενάντια στα φασιστικά απάνθρωπα μέτρα που βιώνει ο πλανήτης σήμερα. Χωρίς να βγει κανείς στους δρόμους τα κινήματα ζητούν από όλους μας να σταματήσουμε να μην πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά και να αποσύρουμε εθελοντικά τις καταθέσεις μας από όλα τα τραπεζικά και επενδυτικά σχήματα, μόνο έτσι θα πιέσουμε τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν. Μην φοβάται κανείς την κατάρρευση της οικονομίας γιατί δεν πρόκειται να συμβεί, “δεν τους συμφέρει” απλά θα πιεστούν ώστε να γίνει μια ανακατανομή του πλούτου των ανθρώπων. Τα απεργιακά κινήματα σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι το πρόσφατα παράδειγμα του “gamestop” θα είναι μόνο η αρχή ώστε οι άνθρωποι από τον καναπέ τους να ρίξουν κυβερνήσεις! Οι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ τις αποταμιεύσεις τους για να συνεχίσουν να ζούν αν τελειώσουν και αυτές τότε δεν θα έχουν κανένα “όπλο” ώστε να εναντιωθούν στις κυβερνητικές φασιστικές ορέξεις του καθενός.

Ας κινητοποιηθούμε για τη διατήρηση και ανάπτυξη της απασχόλησης, κατά της επισφάλειας, για την υπεράσπιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας και όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Η υγεία, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας συνδυάζονται με καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις για τον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας υποστηρίζουν όλα τα απεργιακά παγκόσμια κινήματα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπογράφοντες οργανισμοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών στις αρχές Φεβρουαρίου για τη διατήρηση και ανάπτυξη της απασχόλησης και των δημόσιων υπηρεσιών ενάντια στην επισφαλή κατάσταση και για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με τα απαραίτητα μέσα.

Η Τρίτη 26 Ιανουαρίου ήταν μια ημέρα διαδήλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που κινητοποίησε το προσωπικό από το νηπιαγωγείο στο πανεπιστήμιο, την έρευνα καθώς και τους φοιτητές. Αυτή η ημέρα ήταν απαραίτητη ώστε οι απαιτήσεις των ανθρώπων να ακουστούν, ιδιαίτερα προς τους “αυτούς”. Η διεπαγγελματική ημέρα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου θα επιτρέψει να η δυναμική των απαιτήσεων κινητοποιώντας τους πάντες!

Το σχέδιο τόνωσης που επέδειξε η κάθε κυβέρνηση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα διάλειμμα με τις πολιτικές απώλειας θέσεων εργασίας, την πίεση στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας και την αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Βυθίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους σε επισφάλεια και συνεχόμενη φτώχεια. Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, η κάθε κυβέρνηση θέτει σε ισχύ νόμους που σκοτώνουν την ελευθερία, ακόμη και στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Από την άλλη πλευρά, οι νικητές είναι πάντα οι ίδιοι, έτσι οι εταιρείες που επηρεάζονται λιγότερο από την κρίση θα επωφεληθούν περισσότερο από τις φορολογικές πιστώσεις. Βλέπουμε το αποτέλεσμα: εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πίστωση φόρου έρευνας για τη Sanofi για χιλιάδες απολύσεις, και τελικά αδυναμία ανάπτυξης θανατηφόρου εμβολίου.

Οι «αντίθετες» μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν η μια την άλλη τα τελευταία χρόνια διευκόλυναν τις απολύσεις και τις περικοπές θέσεων εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Και πάλι, ούτε ένα σχέδιο ανάκαμψης, ούτε ένα πρωτοποριακό σχέδιο, αλλά η επιδίωξη του ίδιου νεοφιλελεύθερου στόχου της καταστροφής των παραγωγικών συσκευών και των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι αδιαμφισβήτητο, μετά την έλλειψη μάσκας την περασμένη άνοιξη και την έλλειψη εμβολίων σήμερα, ότι η δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού δεν μπορεί πλέον να συζητηθεί. Πρέπει να μετεγκαταστήσουμε μέρος της παραγωγής μας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης των εταιρειών που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό σχέδιο ανάκαμψης που συνδυάζει τεράστιες δημόσιες επενδύσεις, καταπολέμηση της ανασφάλειας, αύξηση των μισθών και μείωση των ωρών εργασίας.

Όλες οι κυβέρνηση ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο για πρώτη φορά τυχαιως συντονισμένες. Τίποτα για μισθούς. Οι Υπουργοί Εργασίας ανακοινώνουν, σχεδόν ως πρόκληση παντού σε κάθε χώρα, επανεκτίμηση του κατώτατου μισθού κάτω του 1% για το 2021, γεγονός που θα μείωνε το ωριαίο επιτόκιο από 10,15 σε 10,25 €. Τίποτα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους των οποίων το δείκτη έχει παγώσει για σχεδόν 10 χρόνια. Για το προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, θα είναι μερικά ψίχουλα με τη μορφή μπόνους βάσει του νόμου για τον ερευνητικό προγραμματισμό με κόστος καταστροφικών μέτρων για τη δημόσια υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή εκατομμύρια μαθητές αντιμετωπίζουν αυξημένη ανασφάλεια, δυσκολία παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φόβο αποτυχίας. Όλα αυτά δημιουργούν έντονη ψυχολογική δυσφορία, η οποία μπορεί να φτάσει ως την αυτοκτονία για ορισμένους. Είναι μια ολόκληρη γενιά που εγκαταλείπεται ή ακόμη θυσιάζεται, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και οι αποφάσεις που έλαβαν οι σοφοί ΑΡΙΣΤΟΙ είναι ανεπαρκείς, ασυνεπείς και πολύ συχνά ανεφάρμοστες.

Πρέπει οι ασταμάτητες απεργίες να επανεκτιμήσουν των σεβασμό σε κάθε άνθρωπο, .και να θέσουν τέρμα στην μάστιγα των αυτοκτονιών που αυξάνεται παγκοσμίως.

Αυτοί οι λόγοι αρκούν για να περάσει ο άνθρωπος στην αντεπίθεση ώστε να σώσει την ίδια του την ζωή.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy