Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας του στο Μίσιγκαν, πως Αμερικανοί γιατροί “φουσκώνουν” τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό, επειδή παίρνουν “περίπου 2.000 δολάρια ή και παραπάνω”, εάν καταγράψουν ως αιτία θανάτου ενός ασθενή τις επιπλοκές από COVID.

Τα γεγονότα

-“Ξέρετε, οι γιατροί μας παίρνουν περισσότερα λεφτά, εάν κάποιος πεθάνει από κορονοϊό. Το γνωρίζετε αυτό, έτσι δεν είναι;” είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του, το απόγευμα της Παρασκευής.

-Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, εάν ένας ασθενής έχει καρκίνο και “πρόκειται να πεθάνει σύντομα” και ασθενήσει από κορονοϊό, οι γιατροί λένε πως αυτός ο ασθενής απεβίωσε από καρκίνο.

-Οι Αμερικανοί γιατροί, όμως, σύμφωνα με τον Τραμπ, “όταν έχουν αμφιβολίες, επιλέγουν τον κορονοϊό ως αιτία θανάτου”, προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων.

Στο στόχαστρο η επιστημονική κοινότητα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξαπολύει πυρά εναντίον των γιατρών. Το περασμένο Σάββατο, στο Ουισκόνσιν, ανέφερε πως άλλες χώρες “κάνουν διαφορετικές από εμάς αναφορές των θανάτων από κορονοϊό”.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, τόνισε πως “τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι γιατροί παίρνουν περισσότερα χρήματα” για κάθε θάνατο από COVID. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση αντέδρασε με ένα όχι και τόσο πειστικό τουίτ, ισχυριζόμενη πως “οι Αμερικανοί γιατροί δεν λένε ψέματα για τους θανάτους από κορονοϊό”.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!