woman holding newspaper while burning

Σεισμό προκαλεί η δημοσίευση επιστημονικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ που επιβεβαιώνει το άρθρο της 27η Μαρτίου 2020 του Ιωάννη Νασιούλα στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ με τίτλο: “Το φθινόπωρο μόλυνε ο κορονοϊός την Ευρώπη“: η έρευνα υποδεικνύει τον Σεπτέμβριο του 2019 ως την ενωρίτερη πιθανή ημερομηνία ξεσπάσματος του Νέου Κορονοϊού 2019 και μάλιστα αμφισβητεί ευθέως πως η απαρχή της μόλυνσης για τουλάχιστον έναν τύπο του ιού έλαβε χώρα στην κινεζική πόλη Γουχάν.

grecobooks -50%

Το ξέσπασμα του κοροναϊού θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, και η κινεζική πόλη Γουχάν μπορεί να μην ήταν εκεί που ξεκίνησε, είπε ένας επιστήμονας που εξέτασε την προέλευση της νόσου.

Ο γενετιστής Peter Forster, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, ηγείται ενός ερευνητικού έργου για την κατανόηση των ιστορικών διαδικασιών που οδήγησαν στην πανδημία COVID-19. Τελικά, ελπίζουν να εντοπίσουν το πρώτο άτομο που νόσησε από τον ιό και έδρασε ως πηγή για την αρχική επιδημία. Αναλύοντας τις ιχνηλατήσεις, μέχρι στιγμής κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση του ιού, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών μεταλλάξεων, καθώς μετακινήθηκε από την Κίνα στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Έχουν δημιουργήσει μια ανάλυση δικτύου χρησιμοποιώντας πάνω από 1.000 γονιδιώματα κορανοϊού. Αυτό περιλαμβάνει την ημερομηνία μόλυνσης του ασθενούς και τον «τύπο» του ιού με τον οποίο μολύνθηκε το άτομο. Υπάρχουν τρεις τύποι – A, B και C. Το A είναι πιο κοντά στον κορονοϊό που βρίσκεται στις νυχτερίδες και θεωρείται ότι είναι το αρχικό γονιδίωμα του ανθρώπινου ιού. Αυτός ο τύπος βρέθηκε σε Κινέζους και Αμερικανούς, με μεταλλαγμένες εκδοχές σε ασθενείς από την Αυστραλία και τις Η.Π.Α.

Ωστόσο, το Α δεν ήταν ο τύπος ιού που βρέθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στο Γουχάν, την πόλη της Κίνας όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το COVID-19. Αντ ‘αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί είχαν τον τύπο Β. Οι ερευνητές προτείνουν ότι υπήρχε μια «αρχικό συμβάν» για τον τύπο Β στο Γουχάν. Ο τύπος Γ, η «κόρη» του τύπου Β, είναι αυτό που εντοπίστηκε σε πρώιμες περιπτώσεις στην Ευρώπη, καθώς και στη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ – αλλά φαίνεται να απουσιάζει από την ηπειρωτική Κίνα.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλέξει ο Forster και οι συνάδελφοί του, το ξέσπασμα του κορανοϊού φαίνεται να ξεκίνησε μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου. “Αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό ποσοστό μετάλλαξης, το οποίο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί και, ως εκ τούτου, η εκτίμηση του χρόνου θα μπορούσε να είναι λάθος “, είπε στο Newsweek. “Αλλά είναι η καλύτερη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, εν αναμονή της ανάλυσης περαιτέρω δειγμάτων ασθενών που αποθηκεύτηκαν σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του 2019”.

Είπε ότι είναι πιθανό το ξέσπασμα να μην προήλθε στο Γουχάν, καθώς μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, σχεδόν όλα τα προϊόντα απομόνωσης ήταν τύπου Β. Στο Γκουανγκντόνγκ, μια επαρχία περίπου 500 μίλια από το Γουχάν, επτά από τα 11 προϊόντα απομόνωσης ήταν τύπου Α. “Αυτοί οι αριθμοί είναι μικρά επειδή λίγα γονιδιώματα είναι διαθέσιμα για το αρχικό στάδιο της επιδημίας, πριν το ταξίδι της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς πριν από τις 25 Ιανουαρίου θα είχε αρχίσει να αναμιγνύει γεωγραφικά μοτίβα “, δήλωσε ο Φόρστερ.

Αυτός και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν την έρευνα στο δίκτυό τους στο PNAS στις 8 Απριλίου.

Η πρώτη γνωστή περίπτωση κορονοϊού εντοπίστηκε στις 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με μια έκθεση στο South China Morning Post, κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας 55χρονος από την επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Γουχάν, ήταν η πρώτη γνωστή υπόθεση του COVID-19.

Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από ένα ζώο – πιθανότατα μια νυχτερίδα – σε ανθρώπους κάποια στιγμή. Πότε και πού συνέβη αυτό δεν είναι γνωστό. Τον Δεκέμβριο, το πρώτο σύμπλεγμα περιπτώσεων εντοπίστηκε σε μια αγορά θαλασσινών στο Γουχάν, οδηγώντας ορισμένους να υποδηλώνουν ότι αυτό ήταν το σημείο όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Αλλά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον ιό, αυτή η έκδοση συμβάντων φαίνεται λιγότερο πιθανή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet έδειξε ότι μερικά από τα πρώτα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό δεν είχαν άμεση επαφή με την αγορά.

Από αυτές τις πρώτες περιπτώσεις στο τέλος του περασμένου έτους, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι είχαν COVID-19. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, έχει εξαπλωθεί σε 185 χώρες και περιοχές, με σχεδόν 150.000 θανάτους να καταγράφονται.

Ο προσδιορισμός της αρχικής πηγής του ιού, είπε ο Forster, είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά. Η κατανόηση των διαφορετικών τύπων ιών και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην εξάπλωση του COVID-19 είναι “μία από τις επείγουσες ερωτήσεις που πρέπει να εξεταστούν”, είπε.

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24,38