Πολλή συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες για το εάν ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν άδειασε τα κρατικά ταμεία της χώρας φεύγοντας με ελικόπτερο, την ώρα που οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, Αζμάλ Αχμάντι, τον κατηγόρησε ότι παρέδωσε την χώρα στο χάος, με αποτέλεσμα το τοπικό νόμισμα, το Αφγάνι, να έχει καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν είχε στο λογότυπο της ένα ελληνιστικό νόμισμα το οποίο αναφέρει στα Ελληνικά «Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου».

Μάλιστα το λογότυπο το οποίο φιλοξενείται και σε όλα τα χαρτονομίσματα της χώρας έχει μέσω της ανατύπωσης ένα ορθογραφικό λάθος στο όνομα του βασιλιά (Ευκρατίλου αντί για Ευκρατίδου).

Ποιος ήταν ο Βασιλιάς Ευκρατίδης

Ο Ευκρατίδης ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, μίας περιοχής που απλώνοντας από την Κασπία Θάλασσα έως τους πρόποδες των Ιμαλαϊών.

Τον θρόνο της χώρας κατέλαβε το 167 π.Χ. με επαναστατικό τρόπο, στραφείς κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α’ που απουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Ευκρατίδης μετά από νέες κατακτήσεις, κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια Βακτρία και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος που περιείχε και περιοχές της Ινδίας.

Κατέχοντας τις πιο εύφορες περιοχές της κεντρικής Ασίας και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Ίδρυσε, όπως αναφέρει ο Στράβων, νέα πρωτεύουσα, την Ευκρατίδεια.

Δολοφονήθηκε από τον γιο του, Πλάτωνα, ο οποίος με την σειρά του δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Ηλιοκλή, ο οποίος έμελλε να είναι ο τελευταίος ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αυτοκρατορία που έχτισε στην περιοχή ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα της αρχαιότητας

Η περιοχή φημιζόταν για τον χρυσό και τον πλούτο της και το χρυσό νόμισμα με την μορφή του Ευκρατίδη είναι έως σήμερα το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα της αρχαιότητας.

Υπάρχουν λιγότερα από είκοσι νομίσματα με την μορφή του Ευκρατίδη και το μοναδικό χρυσό 20άρι που ζυγίζει 169,2 γραμμάρια βρέθηκε στην Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν και αποκτήθηκε από τον Ναπολέοντα. Σήμερα φιλοξενείται στην νομισματική συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.

Το νόμισμα που ανατυπώθηκε για το λογότυπο της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν είναι ασημένιο και είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Αρχαιολογικό μουσείο της χώρας όσο και η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Θέατρο είχαν στηριχθεί οικονομικά από την Ελλάδα με το ποσό των 750.000 δολαρίων το 2002.

Στο πίσω μέρος του νομίσματος που αποτελεί και το κεντρικό κύκλο του λογότυπου της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν οι δύο ιππικές μορφές είναι οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης.

Άγνωστο παραμένει μετά από την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αν το λογότυπο με το έντονο ελληνικό χρώμα της Κεντρικής Τράπεζας που αριθμεί 82 χρόνια, θα παραμείνει ή θα αντικατασταθεί.

Originally posted 2021-08-21 12:36:59.