Η αντίδραση της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ στην πρωθυπουργική επίσκεψη στην Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φανερώνει τις λειτουργικές αγκυλώσεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ελληνική παροικία. Παρά το γεγονός ότι διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην Νέα Υόρκη προ μηνών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για εκχώρηση του ονόματος και της ταυτότητας της Μακεδονίας στα Σκόπια, παρόλο που αρκετές μεγάλες οργανώσεις επέκριναν την πολιτική του διδύμου Τσίπρα-Κοτζιά, με την Παμμακεδονική Αμερικής να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ανεπιθύμητο στην Αμερική με επίσημο ψήφισμά της, παρά την παράλειψη της παραδοσιακής εθιμοτυπικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην έδρα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κάποιοι αξιωματούχοι της οργανωμένης Ομογένειας δεν παρέλειψαν να παραβρεθούν στο τιμητικό δείπνο προς τιμήν του κ. Τσίπρα, που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας, όπου η δυνατότητα άσκησης διαμαρτυρίας εκ μέρους διαδηλωτών ήταν a priori αποκλεισμένη.

Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να τεθεί το ερώτημα τι ακριβώς σκόπευαν να κερδίσουν από την εκεί επίσημη παρουσία τους οι ομογενείς αξιωματούχοι και αν τα κέρδη αυτά εξυπηρετούν συλλογικούς ομογενειακούς στόχους ή ιδιοτελείς προσωπικούς;

grecobooks-6

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρών ήταν οι επικεφαλείς του συντονιστικού οργάνου των ομογενειακών τοπικών σωματείων και της ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών  εκπαιδευτικών. Εάν κατά την διάρκεια του τιμητικού δείπνου κατόρθωσαν να θέσουν υπ’ όψιν των κυβερνητικών σοβαρά προβλήματα που απειλούν το μέλλον του Ελληνισμού και εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ελληνικής Διασποράς, έχει καλώς. Διαφορετικά, εάν η παρουσία τους αποσκοπούσε στην λήψη μιας αναμνηστικής φωτογραφίας και της ικανοποίησης κάποιας προσωπικής ματαιοδοξίας και ανάγκης (αυτο)προβολής, τότε η συμπεριφορά τους οφείλει να απασχολήσει την Ομογένεια και να αποτελέσει αφορμή για δομικές αλλαγές στο εσωτερικό διοικητικό μοντέλο που ακολουθείται.

Παιδεία και εκλογές ύψιστα ζητήματα για την Διασπορά

Ειδικά τούτη την περίοδο που διανύουμε, η Ελληνική Διασπορά έχει να αντιμετωπίσει τον προκλητικό κατ’εξακολούθηση αποκλεισμό της από τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι, η παρούσα κυβέρνηση απέρριψε επισήμως και τυπικά πρόταση για την άμεση νομοθέτηση της δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές. Η απόφαση αυτής της κυβέρνησης δεν διέφερε από αποφάσεις προηγουμένων κυβερνήσεων ή κομματικών πλειοψηφιών στην Βουλή, που εμπόδισαν το δικαίωμα αυτό σε φορολογούμενους πολίτες, η δυνατότητα του οποίου προβλέπεται άλλωστε και από το Σύνταγμα. Το συγκεκριμένο δικαίωμα ισχύει για το συντριπτικό μέρος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και δημοκρατιών σε άλλες ηπείρους όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι πολιτικοί δεν εννοούν να συμμορφωθούν με την αυτονόητη για τις περισσότερες δυτικές (και όχι μόνο) δημοκρατίες πρακτική πάνω στο θέμα αυτό.

Επίσης, στην Αμερική, η ομογένεια βιώνει μια τεράστια εκπαιδευτική κρίση, με το κλείσιμο ημερησίων και ακόμη και απογευματινών σχολείων. Το χειρότερο, τα τεράστια εισοδήματα που προέρχονται από την εκμίσθωση σχολικών κτιρίων για αλλότριους κοπούς δεν επανεπενδύονται στην ελληνική παιδεία, συνιστώντας μια ιδιάζουσα μορφή αισχροκέρδειας.

Παραλείψεις πο

Πότε συγκλήθηκε, από τους επισπεύδοντες να φωτογραφηθούν πλησίον του πρωθυπουργού, κάποια έκτακτη συνέλευση και πότε συγκροτήθηκε ομάδα προβληματισμού επιφορτισμένη με την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την αναζήτηση άμεσων λύσεων στο σοβαρό αυτό πρόβλημα; Πότε, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το ρόλο των σχολείων δίνοντας σε όλες τις κοινότητες που συντηρούν ημερήσια σχολεία την τιμητική πρωτιά στην ετήσια παρέλαση για την 25η Μαρτίου, που γίνεται στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, ώστε να τονισθεί η σημασία της ελληνικής παιδείας για το μέλλον της Ομογένειας; Πότε ενημέρωσαν τους ομογενείς διεξοδικά για τον δικαστικό αγώνα που ανέλαβε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος σε συνεργασία με το νομικό γραφείο της κας Μαρίας Μαγδαληνής Τσίπρα για να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού;

Η μόνιμη απασχόληση ομογενειακών αξιωματούχων με δείπνα και τιμητικές εκδηλώσεις σε βάρος των υπολοίπων καθηκόντων τους καταλήγει σαφώς σε «μπισιμποντισμό» και αφήνει την Ομογένεια ευάλωτη στην χειραγώγησή της από δυνάμεις που δεν συστρατεύονται κατ’ ανάγκη με τα συμφέροντά της.

Επιπλέον, όλη αυτή η δυσλειτουργία στα αυτοδιοίκητα και η ιδιοτέλεια που αποδεικνύεται από μέρος των ομογενειακών στελεχών δίνει λαβή σε όσους θέλουν να εμποδίσουν την σύννομη μετοχή της Διασποράς στα κοινά της πατρίδας. Η ανάγκη μιας εκ βάθρων οργανωτικής ανασύνταξης και αναγκαίας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης για να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Διασποράς, ώστε να τακτοποιεί τα του οίκου του αποτελεσματικά, κρίνεται επείγουσα.

 

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.