Cover FESSOPOULOS MIKRA ASIA.png

Εθνικός Διχασμός και Μικρασιατική Καταστροφή
«Η ανάμιξις των Αξιωματικών τω 1916 εις την πολιτικήν, είχεν ως άμεσον συνέπειαν: Την διαίρεσιν αυτών εις δύο κομματικάς μερίδας· την μέχρις απιστεύτου σημείου εξαφάνισιν των λαμπρών εκείνων ηθικών αρετών του επαγγέλματος, αι οποίοι αποτελούν τον συνεκτικόν κρίκον του Σώματος· την μεταξύ των ανάπτυξιν σφοδροτάτου μίσους, εκδηλωθέντος δια παντοειδών διώξεων.

Φυσικώτατον επακολούθημα υπήρξεν ο αξιοθρήνητος τρόπος διοικήσεως του Εν Μ. Ασία Στρατού, ο προκαλέσας εν τέλει την διάλυσιν αυτού, η οποία πάλιν κατέληξεν εις την Εθνικήν τραγωδίαν του 1922» . Από τον Πρόλογο του Συγγραφέως.

Αι διχόνιαι των Αξιωματικών μας και η διάλυσις του Στρατού μας εν Μικρά Ασία. Γεώργιος Φεσσόπουλος, Υποστράτηγος Ε.Α. Πρώτη Έκδοση: 1934. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 208. ISBN: 978-618-5383-03-9


Cover DORYLAION-SAGGARIOS 1921

Το πλήρες κείμενο από το πρωτότυπο
Η συγκλονιστική μαρτυρία του Υποστρατήγου Πρίγκηπος Ανδρέα, που απεκρύβη, αποσιωπήθηκε και λογοκρίθηκε για χρόνια και εκδόθηκε εκτός Ελλάδος για πρώτη φορά το 1928. Προσωπικές μαρτυρίες από την πρώτη γραμμή των μαχών και επίσημα έγγραφα για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του θέρους του 1921: η ένωση των ελληνικών δυνάμεων στην Κιουτάχεια, η κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, η διάβαση του Σαγγαρίου ποταμού, η πορεία διαμέσου της Αλμυρής Ερήμου και η προέλαση προς την Άγκυρα.

Ο Πρίγκηπας Ανδρέας, Αρχηγός του Β’ Σώματος Στρατού, ηγήθηκε του ενός τρίτου της δυνάμεως της Ελληνικής Στρατιάς κατά τις νικηφόρες μάχες του Μικρασιατικού Έπους. Με την πολύτιμη μαρτυρία του, φέρει στο φως άγνωστα περιστατικά που αναδεικνύουν θεμελιακά λανθασμένες εκτιμήσεις και ανεπάρκειες στην στρατιωτική διοίκηση, καταδικαστικές για τον Αρχιστράτηγο Παπούλα και τον Συνταγματάρχη Σαρηγιάννη.
Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνει την δηλητηριώδη και προδοτική υπόσκαψη της εθνικής προσπάθειας από άφρονες στρατιωτικούς περί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με πρωταίτιους τους Πλαστήρα και Γονατά, που συνήργησαν στην τελική κατάρρευση του μετώπου το 1922 και πέτυχαν αυτή να χρεωθεί αδίκως στους ηγέτες της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο τον Α’.

Η παρούσα έκδοση εμπλουτίστηκε με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών.
ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ-ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ 1921. Αναμνήσεις και επίσημα έγγραφα από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Πρίγκηπας Ανδρέας των Ελλήνων. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 428. ISBN: 978-618-5383-08-4


Cover King Konstantine I Greece Edouard Driault.png

«Ένας Βασιλεύς Έλλην, τίποτε άλλο από Έλλην»
(Ε. Βενιζέλος προς Ρ. Πουανκαρέ)

Το εμβληματικό έργο του Γάλλου ιστορικού Edouard Driault για τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α’. Απαγορευμένο από την λογοκρισία του βενιζελικού καθεστώτος, αρχικά εκδόθηκε το 1930 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Ο Εδουάρδος Ντριώ, έχοντας ζήσει στην Ελλάδα από το 1919 ως το 1925, γνώρισε προσωπικώς τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α’. Μελέτησε σε βάθος την ελληνική διπλωματική ιστορία, με την μαρτυρία και τις αναλύσεις του να αποτελούν πολύτιμο ιστοριογραφικό τεκμήριο μιας πολύ ταραγμένης εποχής για τους Έλληνες.

Εδώ, η προσωπική μαρτυρία του Ντριώ είναι μια αποκάλυψη της αλήθειας, που συστηματικά αποσιωπήθηκε και διαστρεβλώθηκε από το ξενοκίνητο δικτατορικό καθεστώς που επέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με ξένες λόγχες το 1917-1920. Η καταστροφή των ιστοριογραφικών τεκμηρίων από το καθεστώς που ανέτρεψε το πολίτευμα και έσυρε την Ελλάδα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Εκστρατεία, σε συνδυασμό με την πρόσβαση του Εδουάρδου Ντριώ στα μυστικά γαλλικά αρχεία, καθιστούν το έργο του ένα μοναδικής αξίας τεκμήριο.

Η ασύδοτη δράση Γάλλων πρακτόρων στην Ελλάδα και η εκδούλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου για την γαλλική και την αγγλική κυβέρνηση, είχαν ως βασικό τους σκοπό την ανατροπή του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’ και την επιβολή μιας αυτοκαταστροφικής πολεμικής πολιτικής, χωρίς πολιτικές εγγυήσεις, στρατιωτική λογική και εθνική ευαισθησία για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας.

Η προσπάθεια του Βασιλέως Κωνσταντίνου του Α’ να κρατήσει την Ελλάδα έξω από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός της καταστροφικής εκστρατείας των ξένων στα Δαρδανέλλια και μακριά από το μικρασιατικό ολοκαύτωμα διαβλήθηκε συστηματικά, στην Ελλάδα και την Γαλλία, για να επιβληθεί με τη βία και να δικαιολογηθεί με την διαστρέβλωση το αυταρχικό καθεστώς του Ελευθερίου Βενιζέλου και η ξενοκίνητη πολιτική που εφάρμοσε. Από αυτή την άποψη, το έργο του Εδουάρδου Ντριώ είναι μια άσκηση αποκατάστασης της χαμένης ιστοριογραφικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Θρύλος και Ιστορία. Εδουάρδος Ντριώ. Πρώτη Έκδοση: 1930. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 244. ISBN: 978-618-83820-6-0


Cover MIKRASIATIKI KATASTROFI DIKI TON EXI AREIOS PAGOS.png

Το πλήρες κείμενο της Απόφασης του Αρείου Πάγου που αναψηλάφησε την δίκη των οκτώ κατηγορουμένων μετά την κατάρρευση του μετώπου της Μικρασιατικής Εκστρατείας και την συνακόλουθη Μικρασιατική Καταστροφή, έξι εκ των οποίων και εκτελέστηκαν. Ο Άρειος Πάγος, αξιοποιώντας με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο τα διαθέσιμα ιστορικά τεκμήρια και λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των προϋποθέσεων νομιμότητας που δεν τηρήθηκαν από το Επαναστατικό Έκτακτο Στρατοδικείο του 1922, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία για την αθωώτητα των αδικοσκοτωμένων: Δημητρίου Γούναρη, Νικολάου Στράτου, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Νικολάου Θεοτόκη, Γεωργίου Χατζηανέστη, Γεωργίου Μπαλτατζή, Ξενοφώντα Στρατηγού και Μιχαήλ Γούδα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως η Δίκη των Έξι υπήρξε μια δίκη πολιτικής σκοπιμότητας, με μόνον και άμεσο σκοπό την δικαιολόγηση της δολοφονίας των πολιτικών αντιπάλων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Από την άποψη αυτή, με την εκκαθάριση της αντιπολίτευσης απέναντι στον αρχηγό των Φιλελευθέρων, ο Εθνικός Διχασμός φθάνει στην κορύφωσή του. Οι δηλητηριώδεις συνέπειες της καταχρηστικής δίωξης και της νομιμοφανούς δολοφονίας των ‘Έξ” στοιχειώνουν ακόμη την Ελλάδα.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – Η αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι και η αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου. Πρόλογος-Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία. Σελ. 360. ISBN: 978-618-83820-4-6

 

Originally posted 2018-11-02 10:11:48.