Τα τελευταία μνημονιακά χρόνια την επικαιρότητα μονοπωλεί η διάλυση της μεσαίας τάξης και η “αφαίμαξη” των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Ωστόσο, πολύ πριν την οικονομική αφαίμαξη από τους ξένους αρχίσαμε να πληρώνουμε έναν σχεδόν καθημερινό βαρύτατο φόρο αίματος. Τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα παραμένουν από τους πρώτους παράγοντες θνησιμότητας στους νέους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι ειδικότερα από τη δεκαετία του 90′ έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού από αρκετούς φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Τα τελευταία χρόνια μία νέα παράβαση έρχεται να προστεθεί στην ήδη άσχημη οδική μας συμπεριφορά. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες ατυχημάτων. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως σχεδόν όλοι μας έτυχε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο ή λιγότερο το κινητό μας τηλέφωνο όσο οδηγούμε. Κάθε φορά που προσπερνούμε ένα αυτοκίνητο που κινείται περίεργα ή που συναντιόμαστε με ένα αυτοκίνητο που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα με μία ασάφεια ως προς τη θέση του, παρατηρούμε πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο οδηγός έχει στραμμένη την προσοχή του στο τηλέφωνό του.
Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να επιδεικνύουν την οδηγική τους ανικανότητα οδηγώντας υπερβολικά γρήγορα, αψηφώντας τη σήμανση και τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ ειδικότερα στις γιορτές πολλοί είναι εκείνοι που οδηγούν έχοντας πιει “ένα ποτηράκι” παραπάνω.
Ως προς τα δίκυκλα, είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συναντά ακόμη κανείς δικυκλιστές χωρίς προστατευτικό κράνος, ενώ πρωτιά έχουμε και στη μη χρήση ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.
Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα και με πλημμελή συντήρηση σε βασικά για την ασφάλεια στοιχεία όπως στα ελαστικά και τα φρένα.
Και φέτος ο φόρος αίματος ήταν βαρύς στις γιορτές αλλά και ολόκληρη τη χρονιά. Μόνο τον Δεκέμβριο στην Αττική έχασαν τη ζωή τους 17 συνάνθρωποί μας, ενώ 582 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε 503 ατυχήματα σύμφωνα με την τροχαία. Ο αριθμός πολλαπλασιάζεται τραγικά, αν συνυπολογίσουμε και τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά και την υπόλοιπη επικράτεια. Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν στην Αττική μόνο για τον Δεκέμβρη αγγίζουν τις 17.000. Οι περισσότερες αφορούσαν στο όριο ταχύτητας, ενώ εξίσου συχνές ήταν οι παραβάσεις οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, παραβίασης ερυθρού σηματοδότη και χρήσης κινητού τηλεφώνου.
Οι αστυνομικοί έλεγχοι δεν αρκούν και τα πρόστιμα δεν συμμορφώνουν τους παραβάτες. Χρειάζεται ενημέρωση που ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Κρατώντας το τιμόνι του αυτοκινήτου μας, κρατάμε το τιμόνι τόσο της δικής μας ζωής και των ανθρώπων που αγαπάμε, όσο και αγνώστων συνανθρώπων μας που δεν οφείλουν σε τίποτα να πληρώσουν με τη ζωή τους τη δική μας ανωριμότητα. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό.
Originally posted 2018-01-03 10:05:20.