Πριν από λίγες μέρες, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε απά τα μέσα ενημέρωσης, την πιθανότητα παραχώρησης της Βίλας Πετρίδη σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, στο διαδικτυακό συνέδριο της Prodexpo North, αναφέρθηκε σε προχωρημένες συζητήσεις για παραχώρηση σε έναν φορέα ο οποίος δεν είναι ανακοινώσιμος.

Το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως 10 (Βίλα Πετρίδη) έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με τον Ν. 1469/50.

Πως λοιπόν μπορεί να παραχωρηθεί ένα κτίριο που χρειάζεται κρατική προστασία σε ιδιώτες;

Το Αρχοντικό της οδού Αναγεννήσεως 10, χτίστηκε το 1907-8, από έναν πλούσιο Βούλγαρο έμπορο. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, οι ιδιοκτήτες της Βίλας εγκατέλειψαν την Θεσσαλονίκη και μετακόμισαν στη Βουλγαρία. Μετέπειτα αγοράστηκε από την οικογένεια Πετρίδη κι έτσι έμεινε ως τις μέρες μας η επωνυμία Βίλα Πετρίδη.

Το 1973 η οικογένεια Πετρίδη αποχώρησε από την Βίλα καθώς το κτίριο απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πως λοιπόν ένα κτίριο που πάρθηκε βιαίως από έναν ιδιώτη, με πρόσχημα την δημόσια χρήση, μπορεί να δοθεί σε άλλον ιδιώτη;

Ηθικά, αν πρέπει να πάει σε κάποιον ιδιώτη, τότε αυτός δεν πρέπει να είναι άλλος από την οικογένεια Πετρίδη.

Το κτίριο εγκαταλείφθηκε και ήταν ερείπιο για πολλά χρόνια, έως ότου αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ανακατασκευή του.

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν το 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2014 με μεγάλα εμπόδια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Τον Δεκέμβριο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο ΝΠΔΔ Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, για 5 έτη.

Τον Μάιο του 2017 υπογράφεται το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής από το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για 5ετή διάρκεια δηλαδή έως τον Μάιο του 2022.

Πως λοιπόν υπάρχει η οποιαδήποτε συζήτηση παραχώρησης, ενώ το κτίριο ήδη χρησιμοποιείται από έναν Δημόσιο φορέα;

Το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πολιτιστικές δράσεις και οι οποίες προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες, καθώς και πολλά σχολεία και συλλόγους.

Γιατί λοιπόν, ο χώρος ενός δημόσιου φορέα και ανοιχτός στο ευρύ κοινό, να μετατραπεί σε έναν χώρο με περιορισμούς που συνήθως επιβάλλουν οι ιδιωτικοί φορείς;

Η Βίλα Πετρίδη είναι μια κοιτίδα πολιτισμού. Το μόνο κομμάτι που πάσχει είναι η τεχνική υποστήριξη.

Η έλλειψη υποστήριξης συχνά έχει ολέθριες συνέπειες.

Μήπως όμως τελικά η έλλειψη υποστήριξης είναι σκόπιμη ώστε να επέλθει η απαξίωση;

Το κτίριο έχει πολλά προβλήματα που παρά τις επισημάνσεις οι αρμόδιοι δεν έδωσαν λύσεις.

Ενώ για παράδειγμα το κτίριο διαθέτει ένα πανάκριβο σύστημα πυρασφάλειας, έχει πάθει ζημιά από τις πλημμύρες και δεν λειτουργεί, σύμφωνα με το πόρισμα της πυροσβεστικής.

Έχει βλάβη και δεν λειτουργεί ένα μέρος του εξωτερικού φωτισμού.

Έχουν καεί πολλές λάμπες εσωτερικά του κτιρίου.

Το κτίριο δεν έχει σύνδεση ίντερνετ παρότι υπάρχει η υποδομή.

Δεν υπάρχει συντήρηση του ποτιστικού δικτύου πέριξ του κτιρίου και αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη κατανάλωση νερού και υπέρογκες χρεώσεις λόγω διαρροής.

Η στελέχωση του κτιρίου ήταν μικρή σε σχέση με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι υπάλληλοι υπερέβαλαν εαυτόν και εργάσθηκαν έως και 35 ημέρες συνεχόμενες, ώστε να γίνουν ομαλά όλες οι εκδηλώσεις.

Η Βίλα Πετρίδη ως έργο τέχνης που χρήζει κρατικής προστασίας, θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δημοσίου και να είναι ανοιχτή στους Δημότες για διάφορες δράσεις όπως γίνονταν μέχρι τώρα.

Ακολουθεί φωτογραφικό αρχείο από ένα μέρος των πλούσιων εκδηλώσεων που έγιναν στη Βίλα Πετρίδη.

https://www.facebook.com/kostas.xanthopoulos.18

Originally posted 2020-07-02 01:50:33.

Written by

Κώστας ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος αρθρογραφεί για την Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Νασιούλα και την παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη".