Καθώς η διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας συνεχίζει ανεξέλεγκτη, το βουλγαρικό πολιτικό κόμμα Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση (BANU) προωθεί βιβλίο-σταθμό, που χαρακτηρίζει την ομιλουμένη στα Σκόπια ως δυτική διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας.

Το βιβλίο, με τίτλο «Σχετικά με την επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» γράφτηκε από 20 Βούλγαρους ακαδημαϊκούς και υποστηρίζει την επίσημη βουλγαρική πολιτική θέση ότι δεν υπάρχει αυτοτελής μακεδονική γλώσσα. Περιέχει χάρτες της επικράτειας της Βουλγαρίας όπως την καθόριζε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ή της Μεγάλης Βουλγαρίας, το βραχύβιο κράτος που δημιουργήθηκε το 1878 και περιλαμβάνει τη σύγχρονη Δημοκρατία των Σκοπίων και τμήματα της σύγχρονης Ελλάδας, της Σερβίας και της Τουρκίας. Ο χάρτης περιγράφει τις διαλέκτους αυτών των εδαφών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως βουλγαρικές διαλέκτους.

Η γλώσσα που ομιλούν οι άνθρωποι στα σημερινά Σκόπια είναι ένας περιφερειακός τροπισμός της βουλγαρικής γλώσσας. Υπάρχουν άλλα τέτοια περιφερειακά πρότυπα σε άλλα μέρη της βουλγαρικής διασποράς και η σκοπιανή διάλεκτος με όλες τις κατά τόπους παραλλαγές της είναι μία από αυτές. Τα τελευταία 75 χρόνια, η σκοπιανή διάλεκτος μεταμορφώθηκε σημαντικά και απομακρύνθηκε από την επίσημη βουλγαρική γλώσσα.

Οι Βούλγαροι ακαδημαϊκοί είναι σαφείς: “Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η γλώσσα που μιλούν οι Σκοπιανοί είναι Βουλγαρικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λέμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Βούλγαροι. Ο εθνικός αυτοκαθορισμός είναι προσωπικό ζήτημα”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της BANU Βασίλι Νικολόφ, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο.

Η Βουλγαρία αυξάνει τις απαιτήσεις της για παραχωρήσεις από τα Σκόπια, καθώς το γειτονικό μας υπόλοιπο κράτους επιδιώκει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα ζητήματα είναι ότι η Βουλγαρία θέλει να εμποδίσει τα Σκόπια να καταστήσουν την σκοπιανή ομιλουμένη επίσημη γλώσσα της ΕΕ: αυτήν που ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ως “Μακεδονική Γλώσσα” και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέβεται ως τέτοια και απαιτεί να αναγνωρίζεται ως τέτοια.

Είχαμε από πάρα πολύ νωρίς διαβλέψει πως η συνέργεια των πολιτικών της Ελλάδος στην εκχώρηση της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς θα έβρισκε καθοριστικές διεθνείς αντιστάσεις. Είναι απλώς αφόρητο να βλέπεις τους Βουλγάρους να υπερασπίζονται την επιστημονική, εθνική και νομική αλήθεια πως δεν υφίσταται Μακεδονική Γλώσσα και πως η ιστορική τους εθνική συνάφεια αφορά στην Βουλγαρία και όχι σε οτιδήποτε ελληνικό: περιλαμβανομένης και της ονομασίας “Μακεδονία” που οι διεθνείς ελίτ τους εκχώρησαν με ελληνικές υπογραφές.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.