
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ιστορία που διδάσκουν και προβάλουν οι Σκοπιανοί, η Βουλγαρία θα μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αλλάξατε τη σημαία σας, αλλάξατε το όνομά σας, θα αλλάξετε και την Ιστορία για να μπείτε στην ΕΕ» δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ.
«Το έχουμε πει εκατό φορές. Εδώ και δέκα μήνες αποχωρήσατε από την επιτροπή για την Ιστορία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Βουλγαρία θα ανταποδώσει. Είμαστε ξεκάθαροι προς τα Σκόπια» τόνισε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ.
Η Βουλγαρία έχει κρατήσει σκληρή στάση σε δύο ζητήματα: της γλώσσας και της ιστορίας. Η Βουλγαρία κατηγορεί την σκοπιανή πλευρά πως κλέβει τους Εθνικούς Ήρωες και την Ιστορία της Βουλγαρίας, όπως τον Γκότσε Ντέλτσεβ. Επίσης, την κατηγορεί για δημιουργία μιας δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας, τη στιγμή που η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι μια παραλλαγή, ιδίωμα, της Βουλγαρικής.
Τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Βουλγαρία, η οποία δεν θα δεχτεί να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, επικαλούμενη το άρθρο περί καλής γειτονίας της ΕΕ.
«Στέλνω μήνυμα στη γειτονική Βουλγαρία ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με τον Γκότσε Ντέλτσεβ. Αν πληγωθούμε, αυτό δεν είναι φιλία. Πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση με τη φίλη Βουλγαρία» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να αποδεχτεί ότι ο Γκότσε Ντέλτσεβ ήταν Βούλγαρος ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αποκλεισμούς.
«Χρειάζεται φιλία με τους φίλους και πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση. Με όσα είπατε, η Βουλγαρία κερδίζει. Και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι χαρούμενες. Να μην νικήσει η Βουλγαρία, ούτε η Βόρεια Μακεδονία και οι Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά. Δεν υπάρχουν διλήμματα. Μιλούν πολύ συχνά για τη μακεδονική γλώσσα. Είμαστε φίλοι, θα βρούμε λύση» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Υπενθυμίζουμε πως από τον Απρίλιο η Βουλγαρία έθεσε σκληρές, αλλά και σωστές απαιτήσεις για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην ΕΕ.
Η σκοπιανή πλευρά θα πρέπει να ξεχάσει τα περί ύπαρξης μειονότητας στην Βουλγαρία και να ξεχάσει τη «μακεδονική γλώσσα». Θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο την «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με την βουλγαρική επιτροπή για ζητήματα Ιστορίας, εάν θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τονίζεται από την Βουλγαρική πλευρά.
Η επίσημη θέση της Βουλγαρίας, έγινε μέρος της περίληψης των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση της ΕΕ και των ημερομηνιών έναρξης διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία.
Originally posted 2020-09-13 07:57:20.