Διακεκριμένος Βρετανός Αρχαιολόγος υποστηριξε δημοσίως την συναρπαστική υπόθεση που θέλει ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο σπίτι στη Ναζαρέτ να υπήρξε το παιδικό σπίτι του Ιησού Χριστού.

Το κτίριο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα και η τοποθεσία φιλοξενεί τώρα τη Μονή Sisters of Nazareth.

Στη σύγχρονη εποχή, πρωτοεμφανίστηκε ως το σπίτι όπου ο Ιησούς μεγάλωσε με τον Ιωσήφ και τη Μαρία τον 19ο αιώνα, αλλά η θεωρία απορρίφθηκε τη δεκαετία του 1930 και έκτοτε δεν υποστηρίχθηκε.

Ωστόσο, μετά από 14 χρόνια επιτόπιων εργασιών και ερευνών επί τόπου, ο Ken Dark, καθηγητής αρχαιολογίας και ιστορίας στο Reading University του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι το μοναστήρι βρίσκεται σε μια κατοικία που οι αρχαίοι Ναζαρηνοί πίστευαν πως ήταν το πρώτο σπίτι της οικογένειας του Ιησού Χριστού.

Σημαντικά κομμάτια του κτηρίου επιβιώνουν, συμπεριλαμβανομένης μιας πέτρινης σκάλας. Στην ακμή του πρώτου αιώνα, πιθανότατα περιλάμβανε έναν αριθμό σαλονιών και αποθηκών γύρω από μια αυλή και μια ταράτσα.

Ο καθηγητής Dark ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή πίστευαν ότι το κτίριο ήταν το σπίτι του Ιησού τουλάχιστον από το 380 μ. Χ. Η ανάλυσή του επιβεβαίωσε επίσης την κατάσταση του κτηρίου ως κατοικία του πρώτου αιώνα.

Η έρευνα του αρχαιολόγου για το διώροφο σπίτι αποκάλυψε εξαιρετική χειροτεχνία και λάξευση του βράχου, που θα ήταν συνεπής με την κατασκευή και την ιδιοκτησία του σπιτιού από έναν ξυλουργό ή κτίστη – την περιγραφή του επαγγέλματος του Ιωσήφ, που βρίσκουμε σωζόμενη στα ελληνικά Ευαγγέλια, που σημαίνει ότι δεν ήταν μόνο ένας ξυλουργός, αλλά και λιθοδόμος ή οικοδόμος.

Η έρευνα πεδίου δείχνει επίσης ότι μια εκκλησία σπηλαίου διακοσμημένη με ψηφιδωτά χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του σπιτιού τον τέταρτο αιώνα. Τον πέμπτο αιώνα, χτίστηκε μια εκκλησία πάνω από το σπίτι και το σπήλαιο και ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία στη Ναζαρέτ εκείνη την εποχή.

Αυτή η εκκλησία ήταν περίτεχνα διακοσμημένη με μάρμαρο και ψηφιδωτά και ταιριάζει ακριβώς με την περιγραφή του 7ου αιώνα για τη μεγάλη βυζαντινή εκκλησία που λέγεται ότι βρισκόταν στην τοποθεσία του σπιτιού του Ιησού και ήταν ένας σημαντικός προορισμός προσκυνήματος.

Στο βιβλίο του, “Οι αδελφές της μονής της Ναζαρέτ: ένα μνημείο της Ρωμαϊκής, Βυζαντικής και της εποχής των Σταυροφόρων στην περιοχή της κεντρικής Ναζαρέτ” (The Sisters of Nazareth Convent: A Roman-Period, Byzantine and Crusader Site in Central Nazareth), ο καθηγητής Νταρκ διερεύνησε την πιθανότητα μετάδοσης της μνήμης της ιστορίας ενός κτηρίου από τον πρώτο αιώνα στον τέταρτο αιώνα, όταν η πρώτη εκκλησία χτίστηκε στο χώρο.

“Το συμπέρασμά μου είναι ότι, από ανθρωπολογικά στοιχεία και μελέτες της προφορικής παράδοσης, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος που να υποδεικνύει ότι δεν γνώριζαν οι κάτοικοι”, δήλωσε ο Βρετανός Καθηγητής Αρχαιολογίας.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά