Την περασμένη εβδομάδα, ενέσκηψε ως κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του διεθνούς φήμης καθηγητή Δρος Σταματίου Κριμιζή, επιτίμου διευθυντή διαστημικών προγραμμάτων της ΝΑΣΑ, από την προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Η παραμονή του καταξιωμένου αστροφυσικού στον νεωστί ιδρυθέντα οργανισμό δεν κράτησε παρά έναν μήνα, αν και η άτυπη ενασχόλησή του με την δημιουργία του φορέα ξεκίνησε προ ενός έτους, όταν κλήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό να συντονίσει την ομάδα εργασίας που θα πρότεινε την δομή και της αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ. Πολύ σύντομα, όμως, είδε το «σκάφος» που ναυπήγησε για να μεταφέρει την Ελλάδα σε διαστημική τροχιά και να αντέξει στο πέρασμα ανάμεσα στις Συμπληγάδες της ελλαδικής πολιτικής σκηνής να κυριεύεται από τους κουρσάρους της κομματοκρατίας.

grecobooks 6
http://www.grecobooks.com

Με υπουργικές αποφάσεις, είδε να αφαιρούνται ασκαρδαμυκτί αρμοδιότητες του ΕΛΔΟ, όπως η εκπροσώπησή του στον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα όπου ανήκει και να δίδονται σε μη ειδικούς υπαλλήλους του υπουργείου. Είδε την κατανομή της χρηματοδότησης των διαστημικών προγραμμάτων να περνά στα χέρια επιλεγμένων διοικητικών υπαλλήλων της γενικής γραμματείας του υπουργείου. Μέχρι και τον ανεξάρτητο γραφειακό χώρο που είχε εξασφαλίσει ο ίδιος για τον ΕΛΔΟ είδε να αφαιρείται, με απόφαση του πολιτικού προϊσταμένου του, για να στεγαστεί σε έναν διάδρομο του υπουργείου, ανάμεσα σε υπαλλήλους άσχετους με το αντικείμενο της αποστολής του.

Αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά ολόκληρο το κείμενο της ανοικτής επιστολής του Δρος Κριμιζή, με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του. Μέσα από τις γραμμές του, θα διαπιστώσει ο αναγνώστης μερικές από τις αιτίες για την κακοδαιμονία που εξακολουθεί να δέρνει την χώρα μας. Μια κακοδαιμονία η οποία τροφοδοτείται και θεριεύει από το καθεστώς της κομματοκρατίας, στο οποίο είμαστε υποταγμένοι.

Οι δε απαντήσεις στην παραίτησή του δρος Κριμιζή, τόσο εκ μέρους του υπουργείου, που έσπευσε με υπεκφυγές να προσπεράσει τις κατηγορίες, διαφημίζοντας τα νέα ονόματα που ήλθαν να αντικαταστήσουν τον Δρα Κριμιζή, σαν να πουλούσε χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, όσο και του διαδόχου του καθηγητή, ο οποίος έσπευσε να αμφισβητήσει την καταλληλόλητά του προκατόχου του (!) (γιατί στην ΝΑΣΑ προφανώς έτρωγαν κουτόχορτο τα 40 χρόνια που συνεργάστηκαν μαζί του) απλά επιβεβαίωσαν, δια του προφανούς εμπαιγμού, ότι όσο αρμενίζουν ανενόχλητοι οι κομματικοί κουρσάροι, οριστική απαλλαγή από τα δεινά που μας καταδιώκουν δεν θα δούμε, όσα μνημόνια και όσες λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» και αν εφαρμόσουμε.  Απλούστατα, κάθε αγαθό που θα κερδίζει ο αγωνιζόμενος Έλληνας, με το δαιμόνιο και τον μόχθο του, θα υπόκειται σε κομματική λαφυραγώγηση… με απόφαση του εκάστοτε τάδε γενικού γραμματέα και του δείνα υπουργού.

Originally posted 2018-04-30 11:00:52.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.