Εξετάζοντας την παρτίδα που παίζεται στην πολιτική σκακιέρα, το επίμαχο νομοσχέδιο για την αναδοχή και υιοθεσία, το οποίο περιλαμβάνει άρθρο για την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζεύγη, φέρει τα χαρακτηριστικά μιας επιδέξιας κίνησης αντιπερισπασμού. Ενώ το κυβερνητικό σενάριο περί «καθαρής εξόδου» από το μνημονιακό καθεστώς αποδεικνύεται πομφόλυγα, η κυβέρνηση βιάζεται να παραχωρήσει το όνομα και την ταυτότητα της Μακεδονίας στο γειτνιάζον κρατίδιο των Σκοπίων, η τουρκική επιθετικότητα αυξάνεται μέρα με την μέρα και το μεταναστευτικό τείνει και πάλι να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι βουλευτές στην Ελλάδα κάθονται και κάνουν επίδειξη δήθεν «προοδευτισμού» αφ᾽ενός ή τάχα «κοινωνικού φιλελευθερισμού» αφ᾽ετέρου. Εδώ ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη…

Όμως, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο λειτούργησε παραπλανητικά ειδησεογραφικά και πολιτικά, έβγαλε και μερικές αλήθειες. Η κυριότερη και πιο ανησυχητική είναι ότι μια ισχνή μειοψηφία κομματανθρώπων μπορεί να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του κράτους για να επιβάλλει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της στην κοινωνία. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία του σημερινού ελλαδικού κράτους, οι βουλευτές μπορεί να εκλέγονται μεν από τον λαό, που υποτίθεται εκφράζουν, όταν όμως πρόκειται για την ψήφο τους, λειτουργούν απολυταρχικά.

grecobooks-1

Όπως εξήγησε η βουλευτής κα Κατερίνα Μάρκου σε συνέντευξή της στο enikos.gr, «η ψήφος είναι προσωπική, ήταν δική μου και δεν αφορούσε όλους τους υπόλοιπους… Σας επαναλαμβάνω ότι η ψήφος μου αφορούσε τον εαυτό μου και δεν αφορούσε το κόμμα. Ψήφισα ως Κατερίνα».

Την αλήθεια αυτή την βιώνει ο ελληνικός λαός στο πετσί του διαχρονικά, αφού παρασέρνεται από αγανά έπη και πολιτικές μαλαγάνες. Από τα «λεφτά υπάρχουν» ως το σκίσιμο του μνημονίου «με ένα νόμο και ένα άρθρο», οι πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι ψηφοφόροι είδαν να ενσκήπτει θεομηνία άρθρων και νόμων εντελώς άσχετα με τα εκλογικά συνθήματα και τις υποσχέσεις των κυβερνόντων, με σκοπό πότε τον οικονομικό τους αφανισμό και πότε την κοινωνική μηχανική.

Η πολιτικά «ξέμπαρκη» κα Μάρκου και η σιωπή του «καπετάνιου»

Άλλη μια αλήθεια είναι ότι όποιος δεν θέλει να μάθει από τα λάθη του, είναι καταδικασμένος να τα επαναλάβει. Η περίπτωση της προειρηθείσας κας Μάρκου είναι ενδεικτική. Η νεήλυδα στις βουλευτικές έδρες της ΝΔ, που πέρασε από ΔΗΜ.ΑΡ., Ποτάμι, και φλέρταρε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κατερίνα Μάρκου ήταν ανάμεσα στους τέσσερις βουλευτές  του κόμματός της που υπερψήφισαν το διαβόητο άρθρο 8. To παράδοξο δεν ήταν η διαφοροποίηση, αφού συνέβη και με άλλα κόμματα, αλλά το γεγονός ότι ήταν εισηγήτρια του νομοσχεδίου και καλούσε τους συναδέλφους της να καταψηφίσουν το άρθρο!

Φυσικά, με την απρόσμενη στάση της, κατάφερε όχι μόνο να ρεζιλέψει το (νέο) κόμμα της, αλλά να μεταφέρει το πρόβλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ (που είχε διαφοροποιήσεις στις τάξεις του, αναδεικνύοντας ένα υποβόσκον πρόβλημα κομματικής ταυτότητας) στην ΝΔ. Η αντίδραση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού φούντωσαν φήμες ότι αντί να τιμωρηθεί η κα Μάρκου για την ασυνέπειά της, αποφασίστηκε η καρατόμηση του κ. Κώστα Τσιάρα από γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας διότι την επίπληξε για την ψήφο της. Εν γένει, όμως, η σιωπή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν έχει πρόβλημα να διαγράψει βουλευτές και κομματικά στελέχη, γεννά προβληματισμό για την ταυτότητα και τις βαθύτερες θέσεις που εκφράζουν ένα κόμμα που μάχεται για την κυβερνητική αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές.

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άφησε ασχολίαστο ένα τόσο παράδοξο γεγονός, που καταγράφεται για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεν μπορεί παρά να προβληματίζει, αφού αποτελεί κλασικό παράδειγμα της ασυνέπειας των πολιτικών προς τον λαό που εκπροσωπούν. Τα λόγια της κας Μάρκου προς τον κ. Τσιάρα στην Βουλή ηχούν προκλητικά: «Εσείς με βάλατε εισηγήτρια. Εγώ είμαι Ποτάμι. Γιατί με φέρατε στην ΝΔ; Για να μην ψηφίζω τέτοια νομοσχέδια;». Όμως, η σιωπή της ΝΔ είναι ακόμη πιο εκκωφαντική.

Ένα είναι το βέβαιο. Τέτοιες πολιτικές γκάφες είναι βούτυρο στο αριστεροδέξιο ψωμί της παραπαίουσας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖ.ΑΝΕΛ.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.