Παρά την νέα παράταση και το νέο χρονικό όριο της Κυριακής, δεν επετεύχθη τελικώς η πολυπόθητη συμφωνία των τριών κομμάτων που καλούνται να σχηματίσουν την νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της εξίσου αδιάλλακτης στάσης του SPD, οι εκπρόσωποι του οποίου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο twitter του αντιπροέδρου του SPD “Δεν αλλάζει την κατάσταση η αποτυχία των διερευνητικών – Το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις…”.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έκανε την αρχή ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντντερ, δηλώνοντας ότι εγκαταλείπει οριστικά τις διαβουλεύσεις. Έκανε λόγο για έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης. Λίγο αργότερα ακολούθησαν κοινές δηλώσεις Μέρκελ – Ζεεχόφερ, με την υπηρεσιακή καγκελάριο να τονίζει πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση για το επίμαχο θέμα του μεταναστευτικού. Η πρόεδρος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ επέρριψε την ευθύνη στους Φιλελεύθερους.

Η Γερμανία διανύει την έβδομη εβδομάδα μετά τις εκλογές κι όλα δείχνουν ότι μία λύση δεν είναι εύκολο να βρεθεί και πιθανότατα η χώρα να ξαναοδηγηθεί σε εκλογές. Το σενάριο της δημιουργίας κυβέρνησης μειοψηφίας με Οικολόγους και Φιλελεύθερους αν και επιτρέπεται βάσει γερμανικού συντάγματος, δεν φαίνεται να είναι ένα πιθανό σενάριο, αφού πέρα από πρωτόγνωρο, θα δημιουργηθεί μία ιδιαιτέρως ευάλωτη κυβέρνηση. Ο μεγάλος φόβος για νέες εκλογές είναι η ενίσχυση του Εθνολαϊκιστικού AFD.